Historisk arkiv

Prosjektering av ny opera

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1998

91/97, 13.10.1997

Prosjektering av ny opera

Hvis et nytt operahus skal kunne stå ferdig i 2005, må arbeidet videreføres i 1998. Det er derfor foreslått 1 mill. kroner til prosjektering i 1998.

I Regjeringens langtidsprogram for 1998-2001 ble det fastslått at: "Norge mangler et tidsmessig bygg for opera/musikkteater. Regjeringen vil derfor påta seg det kulturpolitiske løftet som bygging av en ny opera innebærer". På bakgrunn av dette har Kulturdepartementet arbeidet med sikte på å legge fram en stortingsmelding om operasaken i løpet av høsten 1997. Tre alternativer er konsekvensutredet av Statsbygg som mulige lokaliseringsvalg for et nytt operahus: Folketeaterkvartalet, Vestbanetomta og Bjørvika. I arbeidet med en stortingsmelding er disse alternativene lagt til grunn med sikte på å velge ett av dem som lokalisering for en ny opera.

Det kulturpolitiske målet med et nytt operahus er å styrke formidlingen av opera, musikkteater og ballett til et bredt publikum og nye publikumsgrupper. Et nytt operahus gir muligheter for flere og mer varierte oppsetninger som kan nå og engasjere et stort og bredt sammensatt publikum.

En ny opera bør stimulere til nyskapning og tiltrekke seg nye og større publikumsgrupper. Det er derfor vurdert å gjøre det nye operahuset til et møtested for ulike musikalske og sceniske uttrykksformer som åpner for sambruksmuligheter og kunstnerisk nytenkning på tvers av sjangere.

I et nytt operahus finnes det et mangfold som det vil være en utfordring å utnytte gjennom eksisterende og nye formidlingsledd. Det er behov for å styrke og utvikle formidlingen av opera til hele landet.

Ekspedisjonssjef Sigve Gramstad, tlf. 22 24 80 00

Sist oppdatert 13 oktober 1997 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen