Historisk arkiv

Skolen kultursentrum i lokalmiljøet, sier Birkeland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

67/97
18.08.1997

Skolen kultursentrum i lokalmiljøet, sier Birkeland

-Skolen må gjenerobre sin plass som kultursentrum i lokalmiljøet, sa kulturminister Turid Birkeland i Harstad mandag da hun presenterte signalprosjektet for penere og åpnere skoler. -Byråkratiske hindre må ryddes av veien, slik at skolene i større grad åpnes opp for det lokale kultur- og organisasjonslivet, som trenger et sted å være, sa hun.

Kulturminister Birkeland framhevet at prosjektet skal bidra til en estetisk kvalitetsforbedring på skolene og gi elevene større forståelse for arkitektur og design. Det må være sammenheng mellom signalene omgivelsene gir og innholdet i undervisningen om estetikk, sa hun.

Seks millioner kroner setter Kulturdepartementet og Harstad kommune inn i det treårige signalprosjektet for opprustning ute og inne av Harstad barneskole og Harstad ungdomsskole. Begge skolene er 'typiske' idet kvalitetsnivået på omgivelsene likner forholdene mange andre steder i landet. Det er store muligheter for å oppnå kvalitetsforbedring uten kompliserende, langdryge eller spesielt kostnadsintense tiltak.

Førsteprioritet vil bli gitt uteområdene rundt de to skolene, som ligger ved siden av hverandre. De asfalterte skolegårdene er omkranset av grastuster og noe buskas, og utenfor barneskolen står et par lekeapparater.

De to skolebygningene er fra hver sine perioder. Barneskolen er høy og staselig fra rundt århundreskiftet, mens ungdomsskolen er en flat-taket kasse fra 60-årene.

Parallelt med opprustingen vil det bli utviklet en modell for "Åpen skole", med økt bruk av de 17 skolene i kommunen for lokale lag og organisasjoner. Målet er en større integrering av skolen i lokalmiljøet, og flere møteplasser for frivillig sektor.

Resultatet av Harstad-prosjektet vil bli formidlet til andre kommuner i landet. Norsk Form, institusjonen for arkitektur og design, vil være rådgiver for prosjektet og ta seg av kvalitetssikring, samt samarbeide med Kommunenes Sentralforbund om erfaringsoverføring.

Lagt inn 20 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen