Historisk arkiv

Sterk vekst på kultursektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1998

84/97, 13.10.1997

Sterk vekst på kultursektoren

-Jeg er glad for realveksten på 3 prosent som er den sterkeste på fem år, sier kulturminister Turid Birkeland. Hun slår fast at Regjeringen nå følger opp den kulturpolitiske satsingen som ble varslet i Langtidsprogrammet. Kulturdeparte- mentets budsjett har økt med 153, 2 mill. kroner eller 5,1 prosent fra 1997 til 1998, og er nå på 3164,9 mill. kroner.

Regjeringen legger hovedvekt på fire områder i budsjettet: barn og unge, styrket formidling av kunst og kultur, det flerkulturelle arbeidet og sikring og utvikling av møtesteder for kulturopplevelser og utfoldelse.

-Barn og unge er prioriterte målgrupper for de fleste tiltak på vårt budsjett, sier Turid Birkeland. Av nye midler framhever hun at 10 mill. kroner av Flax- overskuddet vil bli brukt til kulturprosjekter for barn og unge. Hun viser også til at barn og unge skal sikres fri adgang til idrettsanlegg som blir bygd med støtte fra spillemidler.

Statsråd Birkeland legger spesiell vekt på tiltakene med sikte på å bedre vilkårene for norske kunstnere. Som en oppfølging av Stortingsmelding nr. 47 Kunstnarane, blir det foreslått økte bevilgninger på 50 mill. kroner. Yngre kunstnere blir prioritert med nye arbeidsstipend og aspirantstillinger ved kunstinstitusjonene. Støtten til frie sceniske grupper blir økt med 7 mill. kroner.

Også musikksektoren blir styrket. Spesielt gjelder det Norges Musikkråd som får en økning på 6 mill. kroner, Rikskonsertene med 2 mill. kroner til videre utbygging av skolekonsertordningen, Oslo-Filharmonien som får 2,2 mill. kroner til styrket drift og turneer innenlands, og de regionale jazzsentrene med 1,5 mill. kroner til videre oppbygging.

-Jeg har store forventninger til signalprosjektene, sier Turid Birkeland som påpeker at de fem prosjektene i 1998 skal bidra til nytenkning i kulturpolitikken. Stor overføringsverdi og ideskapingsfunksjon er fellesnevner for prosjektene i Vågå, Harstad, Stavanger og ved Det Norske Teatret. Dessuten skal et prosjekt utvikle modeller for styrket formidling gjennom lokale arrangørledd og Rikskonsertene, Riksteatret og Riksutstillinger.

-Det flerkulturelle arbeidet er også et prioritert område i kulturbudsjettet, sier statsråd Birkeland. Hun understreker behovet for tiltak som kan føre til en langt større grad av integrering av kunstnere med innvandrerbakgrunn i norsk kulturliv. Kulturinstitusjonene må bli flinkere til å reflektere mangfoldet i samfunnet, fastslår Birkeland. Blant tiltakene foreslått for 1998 er signalprosjektet ved Det Norske Teatret for å utvikle modeller for dette arbeidet på scenekunstområdet.

IT-satsingen på kultursektoren blir fulgt opp med et bevilgningsforslag på 12,5 mill. kroner i 1998, en økning på 7,5 mill. kroner. En fireårig handlingsplan for IT på kultursektoren er utarbeidet, der oppretting av Kulturnett Norge står sentralt.

-En hastesak, sier Turid Birkeland om forslaget om å opprette et eget selskap for å forberede Tusenårsmarkeringen. Selskapet skal legge fram endelig forslag til program og budsjett for markeringen. En arbeidsgruppe har framsatt ulike forslag til Tusenårsmarkeringen med en totalkostnad på 2 milliarder kroner.

Kulturminister Birkeland viser til at det er foreslått en million kroner til prosjektering av en ny opera i 1998. Etter at Regjeringen fastslo i Langtids- programmet at den ville påta seg det kulturpolitiske løftet som bygging av en ny opera innebærer, har Kulturdepartementet arbeidet mot å legge fram en stortingsmelding om operasaken i løpet av høsten 1997.

Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

Sist oppdatert 13 oktober 1997 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen