Historisk arkiv

Stortingsmelding om dagspresse og kringkasting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 72/97
05.09.1997

Stortingsmelding om dagspresse og kringkasting

Virksomheten til allmennkringkasterne NRK, TV2 og P4 i 1996 blir omtalt i stortingsmeldingen om dagspresse og kringkasting som ble lagt fram i statsråd fredag. Regjeringen foreslår å legge ned programrådene for TV2 og P4 . Kringkastingsrådet foreslås opprettholdt. For øvrig omtaler meldingen innføringen av digital radio i Norge.

Bakgrunnen for forslaget om å legge ned programrådene for TV2 og P4 er at de ikke har noen funksjon i forhold til myndighetene, men bare gir råd til kringkastingsselskapene. Regjeringen ser det derfor ikke som hensiktsmessig at disse rådene blir oppnevnt av myndighetene.

Kringkastingsrådet gir råd til NRK og foreslås opprettholdt på grunn av NRKs posisjon som offentlig eiet og lisensfinansiert kringkaster. Allmennkringkastingsrådet foreslås også opprettholdt, fordi det har en rådgivende funksjon overfor myndighetene.

Meldingen inneholder også en skisse av Regjeringens opplegg for innføringen av digital radio (Digital Audio Broadcasting - DAB) i Norge. DAB-teknologiens fortrinn i forhold til dagens analoge sendinger er i første rekke at lydkvaliteten er bedre, at kringkasterne får større fleksibilitet, samt at teknologien åpner for en rekke tilleggstjenester. De første digitale radiomottakerne vil ventelig komme på markedet i løpet av vinteren og vil koste mellom tre og fem tusen kroner.

Distribusjon av DAB kan skje på flere måter. Mest aktuelt er kringkasting via jordbundne sendere eller satellitt. En jordbasert løsning vil trolig gi best geografisk dekning og best tilbud til bilradioer. Kostnaden ved utbygging av et nett for riksdekkende sendinger er anslått til 550 mill. kroner. Norkring A/S har sammen med NRK og P4 signalisert interesse for å bygge ut et slikt nett. I meldingen blir det understreket at en eventuell utbygging av et jordbundet DAB-nett i Norge bør skje for utbyggers egen regning og risiko.

Norge har fått tildelt én frekvensblokk for riksdekkende sendinger og sju blokker for regionale sendinger gjennom en internasjonal avtale om frekvensfordeling for jordbundet digital radio. Hver blokk gir rom for 6-7 fullverdige stereosendinger.

Foreløpig er det bare aktuelt å fordele kapasiteten i den riksdekkende frekvensblokken. Det foreslås at NRK skal disponere kapasitet tilsvarende fire fullverdige stereosendinger. P4 foreslås tildelt kapasitet tilsvarende én stereosending. Den resterende kapasiteten bør reserveres for andre interessenter etter offentlig utlysning av konsesjoner.

De analoge sendingene kan ikke stoppes før et eventuelt jordbundet sendernett dekker hele landet og en stor del av befolkningen har skaffet seg digitale mottakere. I en overgangsfase vil kringkasterne derfor måtte ha både analoge og digitale sendinger.


  • linkdoc018005-040003#docSt meld nr 62 (1996-97) Kringkasting og dagspresse 1996 m.v.
Lagt inn 5 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen