Historisk arkiv

Tiltak skal sikre mangfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.14/97
28.02.1997

Tiltak skal sikre mangfold

Regjeringen foreslår flere mediepolitiske tiltak for å sikre mangfold og ytringsmuligheter i norske medier. I statsråd fredag ble et lovforslag framlagt om tilsyn med erverv i presse og kringkasting. I en Stortingsmelding ble det foreslått å lovfeste prinsippene i Redaktørplakaten og at mediene aktivt skal informere om eierforhold.

Hvis Stortinget slutter seg til forslagene, kan det være aktuelt å samle reglene for eierskap i en medielov. Forslagene er en oppfølging av Eierskapsutvalgets utredning "Mangfold i media. Om eierkonsentrasjon i massemedia"(NOU 1995:3).

Lov om tilsyn med erverv i presse og kringkasting

Regjeringen foreslår at et frittstående tilsynsorgan skal kunne gripe inn overfor erverv i presse og kringkasting som kan true de reelle ytringsmuligheter. Etter forslaget som ble lagt fram i statsråd fredag, skal loven foreløpig gjelde dagspresse og kringkasting som er de viktigste meningsbærende medier. Det kan også tas hensyn til eierskap i andre medietyper. Loven kan utvides til også å gjelde elektroniske medier.

Statens medieforvaltning skal være tilsynsmyndighet. Medieforvaltningens vedtak etter denne loven vil kunne påklages til en egen klagenemnd. For å sikre tilsynsorganets selvstendige stilling i forhold til de politiske myndigheter, skal ikke Kulturdepartementet ha instruksjonsmyndighet overfor Statens medieforvaltning om avgjørelser innenfor eierskapslovens område.

Tilsynsorganet kan gripe inn hvis erverver har eller får en betydelig eierstilling nasjonalt, regionalt eller lokalt, og dette er i strid med lovens formål. Med betydelig eierstilling menes for dagspressen hvis en aktør alene eller i samarbeid med andre kontrollerer mer enn 30 prosent av dagsopplaget. Kriteriet kan også være oppfyllt hvis ervervet innebærer krysseierskap mellom aktører som hver for seg har minst 10 prosent av nasjonalt opplag.

Ved totalvurderingen skal ikke bare eierstilling i samme mediesektor telle med. Hvis erverv f.eks. er et kringkastingsforetak, bør dette selskapets eventuelle eierforhold i andre eiersektorer som dagspresse eller elektroniske medier trekkes med.

Eierskap i kringkasting er allerede underlagt visse reguleringer. Departementet vil foreta en gjennomgang av disse reglene som er nedfelt bl.a. i TV2s og P4s konsesjonsvilkår, for å sikre størst mulig samsvar i det samlete regelverk.

Lovfesting av Redaktørplakaten

For å sikre et ekstra vern for prinsippene om redaksjonell uavhengighet blir innholdet i Redaktørplakaten foreslått lovfestet. Med forankring i lov vil det bli fastslått at alle norske medier skal ha en redaktør og at man plikter å avtalefeste forholdet mellom en redaktør og eier med utgangspunkt i Redaktørplakaten. Redaktørplakaten slår fast den redaksjonelle frihet i forhold til eier og foretaksledelse, at redaktøren har ansvar for det som formidles, og at vedkommende skal være vernet mot inngrep og overstyring i sin redaksjonelle fagutøvelse.

Lovfestet plikt for mediene til å informere om eierforhold

Økt informasjon om eierforhold vil styrke publikums mulighet til å foreta en kritisk vurdering av medienes innhold. Derfor foreslås innført en plikt for dagspresse og kringkasting til å informere om eierforhold. Gjennom innsyn i eierforhold vil publikum kunne gjøre seg kjent med hvem som eier mediet og derved sitter i posisjon til å kunne påvirke det redaksjonelle innholdet. Forslaget er ment å skulle forsvare den redaksjonelle uavhengighet i forhold til eierne ved å sikre publikums innsynsmulighet.

Medielov

Hvis Stortinget slutter seg til disse forslagene, kan det være aktuelt å foreslå en medielov som bl.a. vil kunne omfatte regler om eierskap i mediene, Straffelovens bestemmelser om aktøransvar, lov om tilsyn med erverv av medieforetak, lovfesting av den redaksjonelle frihet og plikt til å informere om eierforhold i mediene.

Lagt inn 28 februar av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen