Historisk arkiv

Tusenårsmarkeringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1998

87/97, 13.10.1997

Tusenårsmarkeringen

En arbeidsgruppe har etter oppdrag fra Kulturdepartementet utarbeidet et forslag til program for markering av Tusenårsskiftet.

I Regjeringens langtidsprogram for 1998-2001 er markeringen av tusenårsjubileet gitt bred omtale. Planlegging av arrangementer i forbindelse med tusenårsskiftet er i gang på flere hold. Oslo planlegger sitt 1000 års jubileum, Bergen er valgt ut av EU som europeisk kulturby i år 2000 og Kirken planlegger sitt Jubileum 2000. Det er ønskelig å samordne den offentlige innsatsen og dermed sørge for en verdig markering som starter nyttårsaften 1999 og omfatter hele landet og hele befolkningen.

Kulturdepartementet mener arbeidet med tusenårsmarkeringen bør legges til et eget selskap, slik arbeidet med De Olympiske Leker på Lillehammer i 1994 ble organisert. Nødvendig politisk styring sikres gjennom fastsetting av vedtekter og premisser for de bevilgninger staten stiller til disposisjon for selskapet. Staten ved Kulturdepartementet bør ha aksjemajoriteten i selskapet, og kommune- sektoren bør inviteres med for å sikre nødvendig samordning. Det er nødvendig at selskapet blir raskt etablert.

To mill. kroner foreslås til etablering av selskapet i 1998. Selskapets første oppgave vil bli å vurdere forslagene fra arbeidsgruppen og dernest legge fram et endelig forslag til program og budsjett for Regjeringen.

Arbeidsgruppens ulike forslag har en total kostnad på 2 milliarder kroner. Den største enkeltposten er etablering av "Tusenårssteder" i hver av landets 435 kommuner med en total kostnad på 1,3 milliarder kroner. Finansieringen av hele tusenårsmarkeringen foreslår arbeidsgruppen delt med 1 milliard kroner på staten og 1 milliard kroner på kommunene/private.

Mulighetene for privat medfinansiering av prosjektet er vurdert i en egen rapport av konsulentfirmaet Thue og Selvaag på oppdrag av Kulturdepartementet. Potensialet for "sponsorfinansiering" vurderes her til 200-250 mill. kroner totalt.

Ekspedisjonssjef Sigve Gramstad, tlf. 22 24 80 00

Sist oppdatert 13 oktober 1997 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen