Historisk arkiv

Utsmykking av offentlige bygg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1998

103/97, 13.10.1997

Utsmykking av offentlige bygg

Ordningen for utsmykking av offentlige bygg blir endret fra årsskiftet. Midler til utsmykking skal innarbeides i kostnads- rammen til det enkelte bygge- prosjekt. Inntil 1,5 prosent av byggekostnadene skal gå til utsmykkingsformål avhengig av typen bygg som oppføres. Den nye ordningen vil gi større sikkerhet for at de samlete utsmykkingsbevilgningene står i et rimelig forhold til statens byggevirksomhet.

En kategorisering av statlige bygg er utarbeidet, der det er lagt vekt på antall brukere av bygget og byggets tilgjengelighet. Hovedtyngden av bygg vil falle innenfor kategoriene som tilsier en prosentsats på 0,5 til 0,75 prosent av byggekostnadene til utsmykking.

Fra 1998 skal utsmykkingskostnadene dekkes over budsjettet til det enkelte byggeprosjekt. Nyordningen vil omfatte de bygg som gis startbevilgning fra og med statsbudsjettet for 1998. Midler som avsettes til utsmykking skal stilles til disposisjon for Utsmykkingsfondet for offentlige bygg.

Utsmykkingsfondet får ansvaret for at utsmykkingen blir gjennomført og med høy kvalitet. Samtidig legges det også sterkere vekt på formidling av kunstens innhold til brukerne. Utsmykkingsfondet vil få økte oppgaver og ansvar som følge av nyordningen med utsmykking av offentlige bygg fra 1998. Kulturdepartementet foreslår i den forbindelse en styrking av driftsutgiftene til Utsmykkingsfondet med 1 mill. kroner.

Innkjøpsordningen for utsmykking som ble opprettet i 1997, blir foreslått styrket med 0,5 mill kroner til 1,5 mill. kroner i 1998.

Ekspedisjonssjef Sigve Gramstad, tlf. 22 24 80 00

Sist oppdatert 13 oktober 1997 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen