Historisk arkiv

Åpning av "Kapittel-97" Stavanger litteraturfestival

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Statsråd Turid Birkeland

Åpning av "Kapittel-97" Stavanger litteraturfestival

Stavanger 24. september 1997

Kjære venner og litteraturinteresserte,
Dear friends who are visiting "Chapter 97"

Before I continue my opening speech in Norwegian, I would like particularly to welcome you to Norway. I hope that you will have an inspiring and rewarding stay here in Stavanger during "Chapter 97", where the focus will be on freedom of expression, and many forms of interaction between authors, artists and audiences. I would like to thank you for being here with us, for your commitment, and the knowledge and ideas which you will be sharing with a Norwegian audience.

Jeg står her med blandede følelser - trist, fordi dette er mitt siste offisielle oppdrag som statsråd. Men også glad fordi dette oppdraget er å åpne en litteraturfestival, og dermed å slå et slag for lesing og det skrevne ordet.

Kapittel 97 har et hovedfokus på religion og ytringsfrihet. Ytringsfrihet er en grunnleggende menneskerett og en helt nødvendig forutsetning for at et demokrati skal fungere. Fremme av demokrati og menneskerettigheter er et av hovedmålene for norsk utenrikspolitikk.

Ytringsfrihetsaspektet, og dimensjonen av internasjonalt kultursamarbeid som ligger til grunn for Kapittel 97 er også bakgrunnen for at Regjeringen har støttet denne festivalen i Stavanger økonomisk.

Den frie ytring vil alltid være en trussel mot det bestående, vil kunne være en provokasjon. Vår overbevisning er at meninger skal bekjempes med meninger, ikke med fengsel og straff. At vi skal forholde oss aktivt til et hvert brudd på grunn- leggende menneskerettigheter eller mangel på demokratiske spilleregler.

For å sette et fornyet søkelys på ytringsfrihet vil Kulturdepartementet i samarbeid med Europarådet neste år arrangere en større internasjonal konferanse i Oslo om ytringsfrihet på kulturområdet.

Tradisjonen for kultursamarbeid har inngått i vår internasjonale politikk i flere tiår. Også innenfor litteratur-området har Norge satset betydelig, bl.a. med bibliotek- støtte, forfattersamarbeid, eller f.eks. samarbeidsprosjekter gjennom Den norske forfatterforeningen, foreningen Norske barne- og ungdomsbokforfattere og Norsk forleggerforening.

Litteraturen er et sentralt virkemiddel for å fremme menneskerettigheter og ytringsfrihet. Litteraturen er et mektig våpen som kan utfordre det bestående, noe vi har sett opp igjennom historien og fortsatt ser i vår politiske hverdag over hele verden.

Litteraturen er også viktig i all nasjonsbygging, slik framveksten av en nasjonal litteratur har vært viktig for vårt eget lands utvikling. Gjennom litteraturen fikk folk i Norge kjennskap til vår egen historie, og ikke minst til mangfoldet i vårt eget land og ideer og tanker fra verden omkring oss.

Litteraturen er et middel for å sette fokus på urett og skjevheter i samfunnet, og er et våpen i kampen for rettferdighet. Men både ytringsfrihet - og evnen eller viljen til å lese, er ikke goder vi kan ta som en selvfølge - heller ikke i eget land. I vår medieverden kan ytringsmangfold lett bli til - enfold. Trusselen mot språket er en ting, men kampen mot "børs og katedral", dvs. påstanden om "det folk vil ha" blir ofte et lettvint argument for salgbare programmer. Pressefrihet står i fare for å bli en begrensning av ytringsfriheten. Jeg håper derfor vi fortsetter å debattere og sette fokus på oss selv, og ikke minst på presse-etiske sider ved debatten.

Jeg må gratulere Stavanger by, og de mange entusiastene i litteraturmiljøene, blant frivillige, på skolene og i kommunen som har fått til så gode resultater allerede.

For meg var det naturlig å velge Stavanger som sted for et signalprosjekt om litteratur og økt leselyst. Stavanger har sin årlige litteraturfestival. Stavanger har over lang tid engasjert seg i kampen for ytringsfrihet. Stavanger er eneste by i Norge som er fristed for en forfulgt forfatter. Også innen rammen av signalprosjektet vil litteratur og ytringsfrihet bli et gjennomgående tema. Dessuten vil vi prøve ut tiltak for nasjonal satsing, og bruke året 1999 til et nasjonalt bokår under tittelen "Vi leser oss inn i år 2000".

Jeg tror at Kapittel 97 vil føye seg inn i rekken av møteplasser der kunnskap utvides og kontakter knyttes for mange år framover. Dere driver et arbeid som mange i Norge kan lære mere av. Det er derfor en stor glede for meg å erklære Stavanger litteraturfestival "Kapittel 97" for åpnet.

Lagt inn 2 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen