Historisk arkiv

Åpningen av høstutstillingen 1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Statsråd Turid Birkeland

Åpningen av høstutstillingen 1997

Oslo 6. september 1997

Kjære kunstelskere,

Meningene om Høstutstillingen har opp gjennom årene vært delte. Den har vært utskjelt, den har vært rost, den har vært boikottet, den har vært etterstrebet. Men tross de skiftende vindretninger og den varierende temperatur har utstillingen bestått som en markert kulturbegivenhet i vårt land. Og med årene har det altså blitt hele 110 av den.

Høstutstillingen skaper også debatt hvert eneste år, og slik skal det være. I år på en annen måte, som jurylederen uttalte til en av hovedstadsavisene forleden: - Pubertetsalderen for kunstnerne er nok over. Det å sjokkere er ikke i tida. Men kanskje det utsagnet også var ment å provosere og skape debatt om noe mer enn Høstutstillingens berettigelse?

Da Høstutstillingen ble etablert i slutten av forrige århundre, var den stort sett alene på arenaen. I dag er Høstutstillingen bare ett av mange alternativer. Et interessant aspekt ved Høstutstillingen er den åpning den gir for den ennå ikke anerkjente kunstner. Her kan nye navn plutselig dukke fram av mørket.

Jeg håper og tror at samspillet mellom de ulike kunstinstitusjonene vil være et stadig viktigere debattområde i framtida.

For Kulturdepartementet er det en uttalt kulturpolitisk utfordring å satse på barn og unge. Statistikken viser at selv om unge mennesker er blant de hyppigste kulturbrukerne i landet, så gjelder dette ikke alle uttrykkformer. Kunstgallerier og -museer er blant institusjonene som i liten grad tiltrekker unge mennesker, og dette er en viktig oppgave å ta tak i.

På formidlingssiden er det derfor gledelig å se at også i år omfatter Høstutstillingen et spesielt tilbud til ungdom. "Kunsttimen", som "Kunst i skolen" har tatt initiativet til.

Det er også gledelig å se at stadig nye former for tverrfaglige teknikker tas i bruk - det er med på å flytte mentale grenser og båstenkning. Kunstuttrykk med utgangspunkt i nye teknologier er også representert her i år.

Jeg er glad for Høstutstillingen, for den arena den er for norsk samtidskunst og for den mulighet den gir for det nye, det eksperimentelle og det uprøvde.

Med dette erklærer jeg Høstutstillingen 1997 for åpnet.

Lagt inn 2 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen