Historisk arkiv

OECD-rapport: Norge bruker mest ressurser på utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 98/96
10. desember

OECD-rapport: Norge bruker mest ressurser til utdanning

Norge er det OECD-land som bruker mest ressurser til utdanning. Utgiftene til utdanning i Norge er 7,6 % av brutto nasjonalprodukt, mens gjennomsnittet for OECD-landene er 4,9 %. Dette viser OECD-rapporten Education at a Glance III, som ble offentliggjort denne uken.

Av de nordiske land kommer Finland nærmest med 7,3 %, deretter Sverige og Danmark med 6,7 %.

-Dette viser at Norge ligger svært godt an når det gjelder ressurser til skoleverket.

Vi bruker i gjennomsnitt mer til utdanning pr innbygger enn de fleste andre land vi sammenlikner oss med, sier statssekretær Astrid Søgnen i en kommentar. -Satsingen på utdanning gir et utdanningssystem som når mange, og som på sikt også vil gi det norske arbiedsmarkedet en høyt utdannet arbeidskraft. Reform 94, som gir all ungdom rett til videregående opplæring, forsterker dette bildet, sier Søgnen.

Et annet felt som er målt i OECD-rapporten gjelder utgifter pr. elev/student som andel av brutto nasjonalprodukt pr. innbygger. Dette viser det enkelte lands satsing på utdanning i lys av landets generelle økonomiske stilling. Her ligger Norge blant de 7 land hvor utgiftene pr. elev/student er høyere enn 30 % av brutto nasjonalprodukt pr. innbygger når en ser alle utdanningsnivåer under ett. Østerrike ligger her på topp med ca. 35 prosent, fulgt av Sverige, Canada, Finland og Norge. Like bak kommer Danmark og USA.

Høyere utdanning

I Norge har ca 80 % av befolkningen (25-64 år) utdanning utover grunnskolen. 53 % har videregående opplæring, 27 % har universitets- eller høyskoleutdanning. Gjennomsnittet for OECD-landene er 20 % med utdanning på universitets- eller høyskolenivå. Det er bare USA, Tyskland og Sveits som har en befolkning med et høyere utdanningsnivå.

Det samme forholdet gjelder når man sammenlikner utdanningsnivået i aldersgruppen 25-34 år. Her er det bare Tyskland som har en høyere andel med videregående opplæring.

I aldersgruppen 5-29 år i Norge er 66,3 % under utdanning. Her ligger Australia på topp (71,6 %), fulgt av New Zealand, Canada, Finland, USA og Norge.

Ser man på aldersgruppen 15-29 år er Norge det land som har størst andel av befolkningen under utdanning, med unntak av Finland.

Lav samlet undervisningstid for barn 12-14 år

Det er bare Tyrkia som sammenliknet med Norge har færre timer obligatorisk undervisning for barn i alderen 12-14 år. Norge og Sverige er de to landene som har et særlig lavt timetall, henholdsvis 2484 (Sverige) og 2470 (Norge). Gjennomsnittet for OECD-land ligger på 2762 undervisningtimer.

Lærernes undervisningstid

I Norge underviser en lærer i full stilling relativt få timer pr.år sammenliknet med andre land. På barnetrinnet er det bare i Sverige at lærerne underviser mindre. På ungdomstrinnet er det bare i Sverige og Hellas at lærerne har mindre årlig undervisningstid enn Norge. I videregående opplæring er bildet det samme. I allmenfaglig videregående opplæring skiller Norge seg ut med en svært lav årlig undervisningsplikt. Når det gjelder yrkesfagene har bare lærere i Hellas mindre undervisningplikt, men forskjellene mellom de ulike land er mindre innenfor yrkesopplæringen.

Lærernes lønnsnivå

For å sammenlikne lønnsnivået i OECD-landene har man sammenliknet lønn pr. år for en lærer med minimumskvalifikasjoner, lønn etter 15 år og maksimal lønn. Lønnen er omregnet til US-dollar, og det er i tillegg tatt hensyn til lønnens kjøpekraft i det enkelte land.

De nordiske land, med unntak av Danmark, er blant de land som målt på denne måten har det laveste lønnsnivået i grunnskolen.

Danmark, Norge og New Zealand er de tre land hvor en lærer etter mindre enn 15 års praksis oppnår topplønn. Gjennomsnittet for OECD-landene er 25 år.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Johan Raaum, tlf. 22 24 75 41

Lagt inn 12 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen