Historisk arkiv

Tildeling fra LEONARDO DA VINCI-programmet: 17, 5 mill EU-kroner til 15 norske utdanningsprosjekter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 096-96
4. desember

Tildeling fra LEONARDO DA VINCI-programmet: 17, 5 mill EU-kroner til 15 norske utdanningsprosjekter

15 norske prosjekter får i år støtte fra EUs utdannings- og kompetanseutviklingsprogram, LEONARDO DA VINCI. Samlet gir prosjektene en total støtte på omlag 17,5 millioner kroner. I tillegg har Norge et prosjekt på EU's venteliste.

I fjor ble 14 prosjekter støttet med samme sum.

Kirke, utdannings- og forskningsdepartementet har den overordnede styringen av LEONARDO programmet i Norge som administreres av LEONARDO Norge på Teknologisk Institutt.

LEONARDO DA VINCI, som går fra 1995 til 1999, gir støtte til utvekslingsprosjekter, pilotprosjekter, og analyser innen kompetanseutvikling og yrkes- og profesjonsutdannelse for voksne og unge. Prosjektene tar sikte på forbedringer og nyvinninger innen dette feltet og skal dels støtte og supplere de nasjonale ordningene og dels bidra til å gjennomføre en europeisk yrkesutdanningspolitikk innen EØS-området.

Små og mellomstore bedrifter

I år deltar flere små og mellomstore bedrifter i prosjektene enn ifjor. Det er også flere utvekslingsprosjekter i tråd med Kommisjonens ønsker for LEONARDO programmet. Målgruppen er både private og offentlige institusjoner og det private næringslivet.

I tillegg til de innvilgede prosjektene har Norge en nasjonal kvote på 3.5 mill. kroner for utveksling av unge under grunnleggende utdanning, lærlinger, unge arbeidstakere og arbeidssøkende, instruktører og lærere. Årets søknader har bred deltakelse fra fagområder som ikke tidligere har vært representert i norske prosjekter gjennom LEONARDO programmet.

Alle prosjektene har deltakere fra minst tre land. Deltakerne kommer fra både bedrifter, utdanningsinstitusjoner, offentlig sektor og bransje- og interesseorganisasjoner. Prosjektene delfinansieres gjennom EU, og partene må selv bidra med egenandel i prosjektene.

Pressekontakt:

Sekretariatsleder Rolf Kristiansen, Leonardo Norge, Teknologisk Institutt, tlf. 22865285


Vedlegg: kort beskrivelse av de godkjente prosjektene

Pilotprosjekter:

Aust-Agder Fylkeskommune ved Undervisningsetaten

Tittel: REDUCE - Etter- og videregående yrkesopplæring for å redusere bruken og effekten av farlig kjemiske produkter i Europa.

Prosjektet skal utvikle, teste og distribuere opplæringsmoduler innen registrering og håndtering av kjemiske produkter, inkludert sikkerhets- og miljøspørsmål, for bruk i ulike typer bransjer og virksomheter som f.eks skipsfart. Særlig fokus på yrker innen maling / lakkering og renhold / sanitet. Utvikle pensum og opplæringsmateriale bestående av bøker, video, og database på 8 europeiske språk. Først og fremst rettet mot etterutdanning og videregående opplæring for små og mellomstore bedrifter, men også egnet for integrering inn i grunnleggende yrkesopplæring på alle nivå.

Møre og Romsdal Fylkeskommune ved Landbruksavdelinga

Tittel: Opplæring for småbruksdiversifisering i Europa

Prosjektet tar utgangspunkt i fraflyttingsproblematikken og lavere innbyggertall i landbruksdistriktene og ønsker å motvirke denne tendensen ved å bedre tilgangen til yrkesopplæring i distriktene, spesielt for den voksne befolkningen og da særlig tilrettelagt for kvinner og deres behov. Prosjektet vil stimulere til økt jobbskaping og etablering av nye småbedrifter. Prosjektet er et samarbeid mellom arbeidslivets parter, lokale myndigheter og opplæringsinstitusjoner.

Finnfjordbotn videregående skole (Troms Fylkeskommune),

Tittel: EU-TOUR- Organisering av modulbasert etter- og videreutdanning for ansatte innen reiselivsbransjen

Prosjekter tar sikte på å heve kvaliteten på reiselivsbransjen ved å øke de ansattes kompetanse på flere områder. Dette skal gjøres ved å utvikle et modulbasert opplæringssystem - med det mål å etablere en felles europeisk sertifiseringsordning innen faget. Opplæringen vil innebære selvstudier og bruk av åpen fjernundervisning. Det vil også åpne for utveksling både til og fra europeiske partnerland.

Håndverksbedriftenes landsforening,

Tittel: Yrkesopplæring i tradisjonelle håndverksfag

Prosjektet tar sikte på å identifisere små og "utdøende" håndverk. Prosjektet skal kartlegge kompetanse og kvalifikasjoner, utvikle pensum, opplæringsprogrammer og undervisningsmateriale både for grunnleggende, etter- og videreutdanning, inkludert lærerutdanning. Målet er å ivareta kjennskap til og utførelse av håndverk, samt bedre yrkesopplæringen i små og mellomstore håndverksbedrifter spesielt for unge mennesker. Prosjektet skal etablere europeiske nettverk innen hvert enkelt håndverk, samt planlegge og gjennomføre utvekslingsprogrammer. Prosjektet tar sikte på å oppnå formel anerkjennelse og godkjente sertifiseringsordninger.

Høgskolen i Buskerud -avdeling for ingeniørutdanning,

Tittel: INSIGHT II - Integrert målrettet høyteknologiopplæring for småelektronikk-industrier

Prosjektet skal utvikle 3 kurspakker på til sammen 11 moduler som hjelp til utviklere av elektroniske systemer i å evaluere og implementere produktidéer, systemspesifikasjoner og systempålitelighet, HW og SW teknologi, design av verktøy/metodikk, og produksjonsmetoder. Prosjektet fokuserer på behovet hos små og mellomstore bedrifter for etter- og videreutdanning av ansatte. Kursene vil være tilpasset bedriftene med hensyn til tider og steder for opplæringen og gi offentlig godkjent kompetanse.

Høyteknologisenteret i Bergen AS,

Tittel: Europeisk laboratorium for nytenkning og sysselsetting

Prosjektets målsetning er å utvikle nye metoder for opplæring av akademisk nyutdannede for arbeid innen små og mellomstore bedrifter. Prosjektet skal fremme kontakt mellom bedrifter og utdanningsinstitusjoner og bidra til nytenkning ved å tilføre høyt kvalifisert arbeidskraft. Prosjektet er utviklet i Norge under navnet "SYSLAB", og skal gjennom LEONARDO utvides og tilpasses lokale behov i de europeiske samarbeidslandene. Prosjektet skal etablere "laboratorier" der man utvikler kompetanse, entreprenørskap og bygger bedriftsnettverk. Et sett med opplæringsplaner vil bli utviklet for bruk av de ansvarlige for "laboratoriene".

Teknologisk Institutt - Avdeling for bygg og innemiljø,

Tittel: Yrkesrettet opplæring i bygningsvern

Prosjektet skal utvikle et konserveringsprogram for håndverkere og om mulig en form for europeisk sertifisering av håndverkere innen bygningsvern. Prosjektet er delt i tre faser, hvorav de to første er del av LEONARDO prosjektet. 1) etablering av europeisk nettverk, utvikle retningslinjer for fagpedagogikk og opplæring innen etter- og videreutdanning for håndverkere innen bygningsvern. 2) utvikle opplæringsprogram for instruktører og rådgivere, og 3) etablere et opplæringsprogram for selve håndverkerne innen bygningsvernfaget. Prosjektet er ment å ha en positiv effekt på mobiliteten blant håndverkere på tvers av landegrensene.

Det odontologisk fakultet ved Universitetet i Bergen,

Tittel: NORTH-SOUTH - Nettverk for orthodontikk-spesialister og universiteter med telematikk utfordringer.

Prosjektet skal utvikle et nettverk innen orthodontikk (tannreguleringseksperter) mellom universiteter og arbeidslivet (dvs. tannleger). Målsetningen er å kunne identifisere nye reguleringer, krav og bestemmelser, overføre forskningsresultater, og legge ut spesielt interessante kasus og "best practice". Nettverket, bestående av et fysisk nettverk av fagpersoner og et elektronisk informasjonsnettverk, tar sikte på å gi et bedret tilbud om etter- og videreopplæring som er bedre tilpasset fremtidige opplærings- og kvalifikasjonsbehov. Prosjektet ser for seg utstrakt bruk av multimedia produkter i opplæringen, og i samarbeid via det elektroniske informasjonsnettverket

De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte,

Tittel: Utvikling av en metode for gjennomføring av fagforeningsnettverk innen manufakturindustrien.

Prosjektets hovedmålsetning er å utvikle en metode for gjennomføring av fagforeningsnettverk innen multinasjonale selskaper. Dette skal gjøres ved å etablere affilierte fagforeningsavdelinger ved konsernets selskaper ute - hhv. Kværner. Det er et økt behov for samarbeid over landegrensene mellom fagforeninger som tradisjonelt har vært nasjonalt forankret. Gode nettverk vil forutsette økt kompetanse innen språk, bruk av computerbaserte kommunikasjonsverktøy, og kunnskaper om ulike former for fagorganisering.

Prosessindustriens landsforening (PIL).

Tittel: PROMAIN - Styrking av etter- og videregående opplæring for operatører

Prosjektet fokuserer på behovet for produksjonsoperatører til å lære prosesskontrollen bedre, ettersom en økende del av produksjonsmetodene i dagens prosessindustri er computer-baserte. Økte kunnskaper om produksjonsprosessen vil gjøre skiftene mer uavhengige av spesialister om uforutsette ting skulle skje. Prosjektet skal utvikle og innføre et pensum som dekker prosesskontroll, preventivt vedlikehold, og "team" arbeid. Lærebøker vil bli produsert sammen med en rapport som tar for seg metodikk og resultater av prosjektet.

Utvekslingsprosjekter:

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) (2 prosjekter),

Tittel: Norsk nettverk for studentutplassering i industri 1997-99 og Norsk teknologi utvekslingsprosjekt for ansatte 1997-99.

Utveksling av studenter og ansatte. Utvekslingen av studenter omfatter 15 land, og prosjektet har totalt 30 partnere fra universiteter omkring i Europa og 37 andre partnere, som f.eks bedrifter og forskningsinstitusjoner. Totalt vil 60 norske studenter få tilbud om å reise ut i 3 - 12 måneder for å få arbeidspraksis, hvorav 40 fra NTNU og 20 fra andre høyskoler/universiteter i Norge. Østeuropeiske land er med i prosjektet. Av "ansatte" som får reise ut, vil 11 komme fra universitetssektoren og 8 fra bedrifter. Disse vil kunne være ute i en periode på 2 - 12 uker.

Universitetet i Oslo,

Tittel: Østlandske opplæringsnettverk for teknologistudenter

Utveksling av studenter. Prosjektet omfatter 9 land, og totalt vil 40 norske studenter få tilbud om å reise ut i 3 - 12 måneder for å få arbeidspraksis. Universitetet i Oslo samarbeider også med andre høyskoler i Østlandsområdet.

Hordaland Fylkeskommune

Tittel: Vest-Norges opplæringspartnerskap for utveksling av ansatte 1996

Utveksling av ansatte. Totalt 5 norske vil reise ut. Fagområdet spenner fra håndverkere til instruktører innen høyere utdanning på høyskolene i Norge. Prosjektet gjør det mulig å oppgradere kunnskaper og arbeidsdyktighet ved å tilbringe en kortere periode på akademiske kurssentre i Europa.

Norsk Avisers landsforening.

Tittel: SKANKOMP - kompetansebyggingsprogram

Utveksling av avisansatte, journalister og tekniske folk, for å utvide og oppgradere kvalifikasjonene for fremtidig arbeid i aviser. Prosjektet baserer seg på at de ansatte skal kunne fungere i en arbeidssituasjon der man bruker språk som arbeidsverktøy. Man har derfor valgt tre skandinaviske land som partnere.

Lagt inn 5 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen