Historisk arkiv

Evaluering av maritim høgskoleutdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 086-97
26. september 1997

Utvalg med rapport om
evaluering av maritim høgskoleutdanning

Et partssammensatt utvalg som har evaluert maritim høgskoleutdanning overleverte i midten av september sin innstilling. Rektor ved Høgskolen i Vestfold, Ingeborg Tveter Thoresen har vært leder for utvalget.

Maritim utdanning gis i dag etter to rammeplaner, henholdsvis for høgskolekandidat- og ingeniørutdanning.

Konklusjoner:

  • Utvalget anbefaler at hele den maritime næringen i samarbeid med utdanningssektoren arbeider aktivt for å bedre rekrutteringssituasjonen til maritim høgskoleutdanning. I dag er det behov for slike kandidater.
  • Det er nødvendig å finne løsninger på de problemene som oppstår fordi maritim høgskoleutdanning ikke er tilpasset kunnskapsnivået til søkerne. Det gjelder både for dem med allmennfaglig og med yrkesfaglig bakgrunn.
  • Utvalget oppfordrer KUF til å rydde opp i hele den maritime høgskoleutdanningen med den hensikt å lage helhetlig, integrert utdanning som omfatter alle de elementene som studentene nå må ta (sikkerhetsopplæring, verkstedskurs, etc). Dette vil medføre at normert studietid blir i overensstemmelse med reell utdanningstid.
  • Utvalget oppfordrer høgskolene til å legge til rette for å heve FoU-kompetansen til personell som underviser i maritim høgskoleutdanning og øke forskningen på området.
  • Utvalget oppfordrer til gode og attraktive overgangsordninger mellom maritim utdanning i videregående opplæring og maritim høgskoleutdanning.
  • Utvalget foreslår å videreføre de to forskjellige modellene for maritim hølgskoleutdanning inntil videre. Utvalget påpeker betydningen av gjennomgang av høgskoleutdanningen og maritim utdanning i videregående skole med tanke på å få en helhet i denne utdanningssektoren.

Nærmere opplysninger:
Rektor Ingeborg Tveter Thoresen, Høgskolen i Vestfold, tlf. 33031000

Rapporten er tilgjengelig på denne internett-adressen:
http://www-bib.hive.no/tekster/ekstern/kuf/ma-utd/

Lagt inn 29 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen