Historisk arkiv

Generaldirektøren for forskning og utvikling i EU besøker Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr.011-97
19. februar

Generaldirektøren for forskning og utvikling i EU besøker Norge

Norges forskningssamarbeid med EU vil stå i fokus når generaldirektør Jorma Routti i Generaldirektoratet for forskning og utvikling (DGXII) i Europa-kommisjonen kommer på offisielt besøk til Norge 20. -22. februar. Besøket innledes med samtaler i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet hvor Routti bl.a. skal møte forskningsminister Reidar Sandal.

Norge deltar gjennom EØS-avtalen i EU's 4. rammeprogram for forskning (1994-98). Programmet omfatter et bredt spekter av forskningsaktiviteter innenfor områder som IT, miljø, medisin, transport, landbruk og fiskeri, sosio-økonomi. EU satser stort på forskning, over 100 milliarder kr. over rammeprogrammets 4-årsperiode. Norge bidrar med ca. 1,5 mrd kr. i dette programmet. Norske forskere og forskningsmiljøer er aktivt med i mer enn 450 europeiske prosjekter og nettverk i rammeprogrammet og tar en relativt stor andel av EU's forskningsmidler. Norges forskningsråd har opprettet et eget EU-forskningsinfo som en informasjonssentral for norske forskere i denne sammenheng.

Routtis besøk er av stor interesse for Norge. Det markerer Europa-kommisjonens interesse for Norge som EØS-land i det omfattende forskningssamarbeidet. Besøket finner sted i en viktig fase, fordi Kommisjonen med det første skal legge fram sitt forslag om videreføring av forskningsamarbeidet fra og med 1999. Norge får dermed anledning til en direkte dialog for å formidle synspunkter på dette, og Routti kan bli presentert for norske forskere og forskningsmiljøer med spisskompetanse på områder som er sentrale i EU-forskningen. Siden EU's rammeprogram for forskning i stor grad er nærings- og teknologiorientert, er det etter møtene i Oslo lagt inn besøk på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Statoils forskningssenter og marinlaboratoriet, MARINTEK i Trondheim.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Grete Ek Ulland, tlf. 22 24 74 62

Lagt inn 19 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen