Historisk arkiv

Nedgang i antall søkere til videregående skole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 050-97
19. juni

Nedgang i antall søkere til videregående skole

Totalt er det registrert 68 000 søkere til grunnkurs i videregående opplæring til høsten. Dette er 1900 færre enn i fjor. Størst er nedgangen i søkningen til grunnkurs i Helse- og sosialfag, der det er om lag 1100 færre søkere sammenlignet med fjoråret.

Utenom helse- og sosialfag har det også vært en markert nedgang i søkningen til allmenne-, økonomiske- og administrative fag og hotell- og næringsmiddelfag. Nedgangen er på henholdsvis 650 og 600 søkere. Søkningen til byggfag grunnkurs er omtrent like stor i år som i fjor. Til tekniske byggfag er det en svak økning i antallet søkere (80 flere søkere).

Søkningen til videregående kurs I (VKI) har omlag samme omfang som i 1996, men enkelte VKI-kurs er ikke like populære i år. Dette gjelder allmenne fag (nedgang på 1 100), barne- og undomsarbeiderfag (-700), omsorgsarbeider (-230) og hjelpepleier (-200). Nedgangen i antall søkere til studieretningen for Helse- og sosialfag VKI har bl a sammenheng med at det i fjor var færre søkere til grunnkurset. VKI-kurset Økonomiske og administrative fag har i år 650 flere søkere enn i fjor. Det tilsvarende tallet for Tegning-, form og farge er nesten 500. Antall søkere til Sjøfartsfag VKI er fordoblet (+340).

De fag under studieretningen Helse- og sosialfag som forutsetter opplæring i skole på VKII-nivå, har 700 flere søkere i år enn i fjor.

Kjønnsfordeling

Det er omlag like mange kvinner og menn blant søkerne på alle tre nivåer. Som tidligere er det store forskjeller studieretningene imellom. Rundt 90 prosent av søkerne til Helse- og sosialfag er jenter. På den andre siden er Byggfag, Elektrofag og Mekaniske fag med en kvinneandel på 2-6 prosent.

Aldersfordeling

Av søkerne til grunnkurs i år er 10 prosent 20 år eller eldre. I 1996 var andelen 11 prosent.

Rettighetssøkere

83 prosent av søkerne totalt har rett til videregående opplæring etter Reform 94. Dette er to prosentpoeng høyere enn i fjor. 86 prosent av grunnkurssøkerne har, som i fjor, rett til videregående opplæring.

Andel yrkesfag

57 prosent av søkerne til grunnkurs ønsker seg primært til en av de ti yrkesfaglige studieretningene. Dette er omlag det samme som de tre siste årene.

Studiekompetansegivende påbygningskurs

Av de som gikk yrkesfaglige VKI-kurs i skoleåret 1996-97 har ca 4 400 søkt seg til allmennfaglig påbygning. Disse oppnår på denne måten studiekompetanse. Dette er dobbelt så mange som i fjor.

Søkere til plasser som ikke inngår i de fylkeskommunale fellesinntakene er ikke med i rapportene fra fylkeskommunene. Dette gjelder bl a søkere til private eller statlige skoler.

Kontakt: Ekspedisjonssjef Ole Briseid, tlf. 22 24 76 00

Lagt inn 20 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen