Historisk arkiv

Søknad om godkjenning av religiøs grunnskole med rett til tilskudd etter privatskoleloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Urtehagen
Nordbygt. 3
0187 Oslo

Deres dato 18.06.97
Vår ref 98/10420 GrR
Dato 16.12.99

Søknad om godkjenning av religiøs grunnskole med rett til tilskudd etter privatskoleloven

Departementet viser til søknad av 18. juni 1997 om godkjenning av privat grunnskole etter privatskoleloven § 3 bokstav a. Det vises videre til brev mottatt 4. september 1998 med tilleggsopplysninger til søknaden.

Innhentede uttalelser

Søknaden har i henhold til privatskoleloven § 25 nr.2 vært til uttalelse hos Oslo kommune og Statens utdanningskontor i Oslo og Akershus.

Oslo kommune fattet følgende vedtak 03.12.97:

”1. Oslo kommune anbefaler ikke overfor Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet at Urtehagen skole godkjennes som privat muslimsk grunnskole med rett til statstilskudd etter privatskoleloven.

2. Oslo kommune henstiller staten om å vurdere innholdet i det nye kristendoms-, religions- og livssynsfaget på nytt.”

Statens utdanningskontor i Oslo og Akershus har i uttalelse datert 16. september 1997, med visse forbehold, funnet å kunne tilrå at skolen godkjennes som tilskuddsberettiget etter privatskoleloven.

Departementets vedtak og vilkår

Med hjemmel i privatskoleloven § 3 bokstav a og § 25 nr. 3 godkjenner departementet Urtehagen Skole som privat grunnskole med rett til statstilskudd etter privatskoleloven.

Departementet finner at skolens læreplaner kan godkjennes etter privatskoleloven § 4 jfr § 3 bokstav a. Skolen godkjennes for klassetrinnene 1-10 og for inntil 350 elever første driftsår, med økning til totalt 500 elever når skolen er fullt utbygd. Skolen vil kun motta tilskudd for det faktiske antall elever ved skolen til en hver tid. Skolen skal følge de regler om klassedeling som til en hver tid gjelder for offentlig grunnskole.

Under forbehold om Stortingets budsjettbehandling kan skolen få tilskudd fra og med skoleåret 2000/2001. Tilskuddet beregnes etter satser som fastsettes i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet. Tilskuddet utgjør 85 pst av de fastsatte satser. Tilskudd gis etter privatskoleloven § 26, tilskuddsregel nr. 7.

Følgende forutsetninger ligger til grunn for godkjenningen:

Skolen skal følge ”Læreplanverket for den 10-årige grunnskolen” (L97) med de tilpasninger som følger av søknaden og brev mottatt 4. september 1998.

Departementet har følgende presiseringer:

Det forutsettes at skolens opplæring er forankret i den religionsforståelse og det verdisyn som særpreger skolen, men at elevene også får kunnskap om den kristne og humanistiske kulturarven, jf blant annet side 64 i L 97 der det står at

”…dei humanistiske verdiane, representerte blant anna ved demokratiske og menneskerettslege prinsipp, er ein del av verdigrunnlaget.”

Skolen skal ivareta en tilpasset opplæring for den enkelte elev, og må vektlegge samarbeide mellom elevene, også på tvers av fagene. Dette gjelder for alle klassetrinn.

Av hensyn til at barna skal kunne fungere i et pluralistisk samfunn, må det av skolens opplæring kreves at barna lærer å fungere sammen, også når deres livssynsmessige ståsted er forskjellig. Opplæringen må ta hensyn til at det finnes ulike samlivsformer og at barn vokser opp i ulike typer familier. Det forutsettes derfor at opplæringen legges opp slik at den motvirker fordommer og diskriminering og fremmer gjensidig respekt og toleranse mellom grupper med ulik levemåte. Skolen må legge vekt på utvikling av sosiale relasjoner og fellesskap. På likestillingsområdet skal opplæringen være i samsvar med retningslinjene i læreplanen og lov om likestilling. Dette må tas i betraktning ved valg av materiell og arbeidsmåter.

Det forutsettes at opplæringen henter impulser og stimulans fra lokalsamfunnet på en slik måte at elevene gjennom deltakelse i eget lokalmiljø får grunnlag for sammenligninger og valg og blir kjent med andre miljøer. Skolens ledelse må stimulere til samarbeid og dialog med flere parter i lokalmiljøet, for eksempel med barnehage, kirke, politi, idrettslag, frivillige organisasjoner og andre i nærmiljøet som arbeider med tiltak for barn og unge.

Før tilskudd utbetales må skolens lokaler være godkjent av Statens utdanningskontor i Oslo og Akershus, jfr privatskoleloven § 5.

Videre må skolen fremlegge et inntaksreglement som tilfredsstiller kravene i privatskoleloven § 7, som bla lyder:

”Skulane skal ha heile landet som inntaksområde. Dei skal stå opne for alle som fyller vilkåra for inntak i tilsvarande offentlege skular.”

Dette innebærer at skolen ikke kan stille andre krav ved inntak enn de som stilles i offentlig grunnskole. Skolen kan heller ikke bortvise elever ut over det som er tillatt i offentlig grunnskole, jfr privatskoleloven § 12. Skolen må også fremlegge et ordensreglement som tilfredsstiller kravene i privatskoleloven § 11.

Skolen skal følge privatskolelovens krav til styre og rådsorgan. Etter privatskoleloven § 23 bokstav b kan departementet når ”særlege grunnar” foreligger, etter søknad, gi dispensasjon fra blant annet regelen om samarbeidsutvalg.

Etter privatskoleloven § 14 skal skolen ha undervisningspersonale med godkjent lærerkompetanse som kvalifiserer for tilsetting i offentlig grunnskole.

Etter privatskoleloven § 27 skal statstilskuddet uavkortet komme elevene til gode. Departementet har fastsatt nærmere regler for bruk av tilskuddet i vedlagte ”Forskrift 21.06.1996 om budsjett, regnskap, kontroll og revisjon for private skular som får statstilskott etter privatskulelova”. Departementet og Riksrevisjonen kan føre kontroll, jfr Stortingets bevilgningsreglement § 17.

Departementets nærmere redegjørelse for vedtaket

Ved søknad om godkjenning etter privatskoleloven må departementet ta stilling til om skolen tilfredsstiller de minstekrav som følger av loven, og deretter om skolen etter en samlet vurdering kan godkjennes som tilskuddsberettiget, jfr privatskoleloven § 25 nr. 3.

Etter departementets vurdering har skolen synliggjort at den representerer et religiøst alternativ til den offentlige grunnskolen, og således omfattes av privatskoleloven § 3 bokstav a. Departementet finner også at skolens virksomhet kan godkjennes etter § 4 om faglige krav, med de forutsetninger som er fastsatt ovenfor. Lovens minstevilkår anses oppfylt.

Departementet må ta flere forhold i betraktning i sin samlede vurdering. Oslo kommune har anbefalt at søknaden ikke innvilges. Et flertall bak kommunens vedtak synes å legge vekt på at enhetsskolen vil tjene hensynet til elevenes integrering best.

I lys av hensynet til foreldreretten og likebehandling av religioner har departementet ikke funnet å kunne legge avgjørende vekt på kommunens innsigelse. Departementet har likevel lagt vekt på kommunens innsigelse ved utformingen av vilkår og presiseringer i godkjenningen.

Departementet har for øvrig lagt vekt på at Statens utdanningskontor i Oslo og Akershus finner å kunne tilrå godkjenning av skolen.

Annet

Etter privatskoleloven § 25 nr 4 kan departementet trekke godkjenningen tilbake dersom vilkårene i privatskoleloven ikke er oppfylt. Det må sendes ny søknad til departementet dersom skolen ønsker å øke elevtallet utover det tallet som er godkjent, skolen blir flyttet til en annen kommune eller skolen blir overdratt til en ny eier. Statens utdanningskontor i Oslo og Akershus fører tilsyn med skolen, jf privatskoleloven § 29, og ser til at skolen til enhver tid fyller vilkårene for godkjenning.

Departementets vedtak kan av skolen eller Oslo kommune klages inn for Kongen, jf. privatskoleloven § 25 nr. 6. Etter forvaltningsloven § 29 er fristen for å klage 3 uker fra det tidspunkt underretning om vedtaket er kommet frem. Etter forvaltningsloven § 32 er det nærmere regler om klagens adressat, form og innhold. Det understrekes at klagen skal sendes det forvaltningsorgan som har truffet vedtaket. Etter forvaltningsloven §§ 18 og 19 har parten rett til å se sakens dokumenter.

Med hilsen

Hanna Marit Jahr e.f.
ekspedisjonssjef

Geir Helgeland
avdelingsdirektør

Kopi: Statens utdanningskontor i Oslo og Akershus
Oslo kommune

Vedlegg

Lagt inn 17. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen