Historisk arkiv

Studentopptak - Stadig flere søkere får studieplass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 065-97
24. juli

Studentopptak - Stadig flere søkere får studieplass

Ved årets opptak har 87 % av de kvalifiserte søkerne fått tilbud om studieplass. Dette er en økning på 6 prosentpoeng fra samme tid i fjor. Nesten to tredjedeler av søkerne har fått tilbud om plass på det studiet de prioriterte høyest. I fjor fikk noe over halvparten tilbud om plass på det studiet de hadde prioritert høyest.

En del av de kvalifiserte søkere som ennå ikke har fått studieplass, vil få tilbud i tiden som kommer. Tallet på kvalifisertes søkere som ikke har fått tilbud om plass ved første opptak er i år vel 9 400 mot 14 740 i fjor.

Det er i år registrert vel 90 000 søkere mot 98 100 i fjor. Dette er en nedgang på 8,2 %.

Alle kvalifiserte søkere til allmennfakultetene (historisk-filosofisk, samfunnsvitenskapelig og matematisk-naturvitenskapelig) ved universitetene i Bergen, Trondheim og Tromsø har fått tilbud om studieplass. Alle søkere til det matematisk-naturvitenskapelige faktultetet ved Universitetet i Oslo har fått plass.

Til historisk-filosofisk og samfunnsvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Oslo er det 400 søkere som ikke har fått tilbud om studieplass. Dersom disse står uten studieplass også etter varaopptaket etter 10. august, vil de bli omfattet av den nasjonale åpningen og få tilbud ved et annet studiested.

Søkere som har fått tilbud om studieplass eller står på venteliste, har frist til 1. august med å gi svar.

- Det er meget oppløftende at opp mot 9 av 10 kvalifiserte søkere får plass i 1. opptaket, sier politisk rådgiver Morten Pettersen i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, i en kommentar. Dette innebærer at vi er på veg mot tilnærmet full dekning innenfor høgre utdanning sett under ett. Det er også gledelig at stadig flere kvalifiserte allerede etter første opptak får tilbud om studieplass på det studiet de har prioritert høyest.

Den nasjonale åpningen betyr at også de 400 søkerne til universitetet i Oslo som ennå ikke er tilbudt plass, vil bli tilbudt plass ved de åpne historisk-filosofiske og samfunnsvitenskapelig fakultetene ved universitetene i Bergen, Trondheim og Tromsø eller ved en statlig høgskole, sier Morten Pettersen.

Vedlegg:

Makrotallene er som følger:

Pr. 25. juli 1997
Søkere90 002
Kvalifiserte71 74380 %
Kvalifiserte med tilbud62 33487 %
Kvalifiserte uten tilbud9 40913 %
Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen