Historisk arkiv

Svennebrev i strikking, håndveving og bunadstilvirking

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 088-97
29. september

Svennebrev i strikking, håndveving og bunadstilvirking

I studieretning for formgivingsfag kan man nå ta fagbrev i strikking, håndveving og bunadstilvirking. Flere bedrifter innen hvert fag forsikrer om at de vil ta inn lærlinger fra 1998. Nå åpnes det nye muligheter for næringsutvikling i nærmiljøet innen områder som tradisjonelt har vært dominert av kvinner.

Strikking, håndveving og bunadstilvirking har lenge vært en fulltidsbeskjeftigelse for enkeltpersoner, et grunnlaget for småbedrifter eller en attåtnæring for kvinner. Problemet har vært at de som ønsker opplæring i disse fagene har vært henvist til skoleopplæring eller til privat kursvirksomhet. Med fagene som lærefag vil rekrutteringen være den samme som rekruttering til andre sammenlignbare håndverksfag. Fagene blir også sikret en høy kvalitet på opplæringen og en profesjonell utøvelse av fagene.

Selv om fagene nå er lærefag, har elevene fortsatt muligheter til å skaffe seg studie-kompetanse ved å ta 20 timer (uketimer) med allmenne fag etter avsluttet svenneprøve. Dette åpner for opptak til de kunstfaglige høgskolene og andre høgskoler og universiteter.

De tre nye lærefagene har en sterk kulturell betydning. Utfordringen ligger i å motivere ungdom til å føre fagene over i neste århundre. Godt håndverk kan bare overleve gjennom god opplæring og et profesjonelt næringsliv.

Aktuelle kontakter:

Bunad: Bunadsaum A/S v/Eva Steinvik Wold, Lehnhaugvn. 1, 7670 Sakshaug
Tlf: 74 15 30 23 Fax: 74 15 36 10

Strikking: Strikken A/S v/Inger Rød, 7530 Meråker
Tlf: 74 81 09 70 Fax: 74 81 21 22

Veving: Trønder-Tekstil v/Karen Andøl Faaren, 7630 Åsen
Tlf: 74 05 63 07

Lagt inn 30 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen