Historisk arkiv

Tar felles avstand fra alle forsøk på å manipulere historien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 054-97
24. juni

Europarådskonferansen i Kristiansand:

Tar felles avstand fra alle forsøk på å manipulere historien

Europas utdanningsministere som er samlet til Europarådskonferanse i Kristiansand tar felles avstand fra alle forsøk på å manipulere historien. Representanter fra 50 land avsluttet konferansen "Education 2000" i Kristiansand i dag. Etter Berlin-murens fall skrives nå nye historiebøker til skolene i flere land i sentral- og øst-Europa. -Det er viktig å sikre at gamle løgner ikke blir erstattet av nye og at skolene i hele Europa holdes fri for nasjonalisme og intoleranse, sier kirke-, utdannings- og forskningsminister Reidar Sandal.

Ministerene vedtok blant annet et hjelpeprogram for gjenoppbygging av skolesektoren spesielt i Albania, Bosnia-Herzegovina og Øst-Slavonia i Kroatia.

Statsråd Reidar Sandal understreket, under avslutningen av konferansen, at finansiell støtte og teknologisk utvikling er viktig, men at all undervisning først og fremst må bygge på etiske verdier. Elever over hele Europa må læres opp i demokratiske verdier, side om side med mer tradisjonelle fag. Ikke minst viktig er det at skolene går foran i praktiseringen av demokratiske verdier.

Ministerene fra Europarådets medlemsland understreker i uttalelser (resolusjoner) fra konferansen, at skolen er sentral når det gjelder å trene Europas unge i bygging og utvikling av demokratiske samfunn. Bakgrunnen for uttalelsen er blant annet at det registreres svak oppslutning om demokratiet (valg, representasjon etc.) blant mange unge i europeiske land.

Statsråd Reidar Sandal og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har vært vertskap for Europarådets ministerkonferanse i Kristiansand, Hovedtemaer for den tre dager lange konferansen, har vært bl.a. verdispørsmål i utdanning, skolens viktige rolle når det gjelder å lære unge å delta i demokratiet, -samt viktigheten av å sikre at alle barn og unge får tilgang til meningsfull opplæring.

Delegasjoner fra 50 land har deltatt på konferansen om utdanning i Europa.

Lagt inn 25 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen