Historisk arkiv

Tildeling av Olav- og Sunniva-stipendet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 079-97
29. august

Tildeling av Olav- og Sunniva-stipendet

Olavstipendet ble tildelt for fjerde gang og Sunnivastipendet for tredje gang ved et arrangement i Kirkens hus i Oslo fredag. Olavstipendet går til prester i Den norske kirke, mens Sunnivastipendet går til medlemmer av de kirkelige rådene. Sammen med stipendet fikk vinnerne også hver sin plakett i messing montert på kleberstein fra restaureringsarbeidene ved Nidarosdomen.

Følgende personer fikk Olavstipendet som innebærer ett års permisjon med lønn i tillegg til et stipendbeløp:

  • Sokneprest Torgils Aurdal, Mo i Rana for prosjektet Petter Dass som kontekstuell teolog. Aurdal har i lengre tid arbeidet med Petter Dass og hans betydning for nordnorsk kristenliv. Gjennom prosjektet vil han bl.a. arbeide med hvordan Petter Dass' forkynnelse og prestetjeneste kan gi impulser til formidling av kristen tro og identitet i en nordnorsk virkelighet.

  • Vikarprest Helge Fisknes, Skedsmo for prosjektet Diakoni som kirkeskaper - belyst fra en teologisk vurdering av Aksepts omsorgsarbeid for hiv-positive med spesiell vekt på den kirkelige profilen og de kirkelige handlinger som har sprunget ut av dette arbeidet. Fisknes arbeidet som daglig leder for Aksept kontaktsenter for hiv-positive, Kirkens Bymisjon, fra 1987 til 1996. Gjennom teologisk bearbeiding av erfaringene fra dette arbeidet vil han bl.a. bidra til en gjennomtenkning av kirkens forhold til og praksis i møte med marginaliserte mennesker.

  • Cand.philol. An-Magritt Granli, Mysen, for prosjektet Kirken i møte med ungdom som ønsker dåp. Mange udøpte ungdommer ønsker å bli døpt i tilknytning til konfirmasjon. Granli vil gjennom sitt prosjekt både undersøke omfanget av dåp i forbindelse med konfirmasjon, og gjennom dybdeintervju men noen av disse ungdommene undersøker hvilke motiver de har for å ønske dåp.

Følgende personer fikk Sunnivastipendet:

  • Høgskolelektor Solveig Skeie Vinnes, Stranda fikk kr 300 000 til prosjektet Kunsten i kirkerommet. Vinnes er selv utøvende tekstilkunstner med en omfattende produksjon av kirketekstiler. Gjennom prosjektet vil hun bl.a. utvikle et kompetansehefte innen kirkekunst som bl.a. kan gi veiledning til menigheter som skal anskaffe ny kunst til kirken.

  • Adjunkt Torhild Moen, Notodden fikk kr 50 000 til prosjektet Hvordan kan arbeid med drama og dukketeater utnyttes for å inkludere psykisk utviklingshemmede i menighetens arbeid? Moen har i over 40 år arbeidet med drama og teater, bl.a. som instruktør ved Notodden barne- og ungdomsteater. Her har hun lagt stor vekt på å inkludere psykisk utviklingshemmede i teaterfellesskapet. Denne erfaringen vil hun bruke i prosjektet til å arbeide med hvordan psykisk utviklingshemmede kan inkluderes i menighetens arbeid.

Da fristen gikk ut hadde det meldt seg 22 søkere til Olavstipendet og 7 søkere til Sunnivastipendet.

Lagt inn 29 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen