Historisk arkiv

Tiltak for å bedre situasjonen for matematikk, naturvitenskap og teknologi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 076-97
27. august

Arbeidsgruppe med rapport om

Tiltak for å bedre situasjonen for matematikk, naturvitenskap og teknologi

  • styrking av kompetanse i matematikk, naturvitenskap og teknologi i skole
  • tiltak rettet mot endring av holdninger, særlig blant jenter
  • økte midler til matematikk, naturvitenskap og teknologi ved universiteter og høgskoler
  • utviklingsarbeid, ma forslag om å etablere et forsknings- og utviklingssenter for matematikk, naturvitenskap og teknologi.

Dette er de fire hoveddelene i en sluttrapport fra en arbeidsgruppe som har vurdert tiltak for å bedre situasjonen for matematikk, naturvitenskap og teknologi i norsk utdanning. Gruppen ble nedsatt av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet 23. desember i fjor og overleverte rapporten onsdag til statsråd Reidar Sandal.

Arbeidsgruppen har bestått av 17 representanter fra flere departementer, organisasjoner, studenter og råd, og har vært ledet av professor Morten Tveitereid, Høgskolen i Agder. Tidligere har arbeidsgruppen levert en høringsuttalelse til den nye lærerutdanningen og kommet med innspill til de nye rangeringsreglene for opptak til høgre utdanning.

Arbeidsgruppen mener at naturvitenskapelig, matematisk og teknologisk kompetanse er sentrale faktorer for fremtidig verdiskapning og sysselsetting i Norge. Imidlertid mener arbeidsgruppen at situasjonen for disse fagområdene i det norske utdanningssystemet ikke er tilfredsstillende. Det vises blant annet til sviktende oppslutning om realfagene i den videregående skolen og den noe begrensede søkningen til naturvitenskapelige og teknologiske studier. Det vises også til at norske elever skårer middels godt i internasjonale sammenligninger om kunnskap og holdninger til naturfag og matematikk.


Tiltakspakke

Arbeidsgruppen legger fram en tiltakspakke med 44 ulike tiltak inndelt i fire deler. Den første delen behandler kompetanse i matematikk, naturvitenskap og teknologi i skole (grunnskole og videregående skole). Det pekes her spesielt på at grunn- og etterutdanningen av lærere innenfor disse fagene må styrkes. Rådgivnings- og veiledningstjenesten i grunnskolen og den videregående skolen må også styrkes.

Tiltakspakkens andre del behandler tiltak rettet mot endring av holdninger. Her blir det blant annet fokusert på jenter/kvinner, inkludert tiltak for å bedre rekruttering av kvinner til høyere teknisk-naturvitenskapelig utdanning. Det blir også pekt på at det bør opprettes flere informasjonsnettverk med oppgave å informere om matematiske, naturvitenskaplige og teknologiske utdanninger og yrker.

Den tredje delen behandler matematikk, naturvitenskap og teknologi ved universiteter og høgskoler. Arbeidsgruppen mener det viktigste tiltaket på dette området er at høgskolene og universitetene får økte budsjetter, særlig for en utstyrsmessig opprustning. Tiltakspakkens siste del behandler utviklingsarbeid. Av tiltakene under denne delen prioriterer arbeidsgruppen etableringen av et forsknings- og utviklingssenter for matematikk, naturvitenskap og teknologi.

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har allerede satt igang tiltak for å bedre situasjonen for matematikk, naturvitenskap og teknologi. Det er blant annet innført et nytt natur- og miljøfag i grunnskolen (o-faget er borte), nye lærebøker er utviklet, matematikk i allmennlærerutdanningen er økt til 10 vekttall, matematikk og naturfag er blant de prioriterte fagene lærerne får tilbud om etterutdanning i, og det innføres tilleggspoeng for valg av realfag i den videregående skolen.

Arbeidsgruppen understreker at en realisering av tiltakspakken (hele eller deler av den) er avhengig av at det settes av midler til dette, både fra kommunale, fylkeskommunale og statlige myndigheter. Men det er også viktig at ulike organisasjoner engasjerer seg i problemstillingen, hvis situasjonen for matematikk, naturvitenskap og teknologi i norsk utdanning skal bedres.

Kontakt: Arbeidsgruppens leder Morten Tveitereid a 37 25 31 30/25

Lagt inn 28 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen