Historisk arkiv

F-022-97

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Krav til dokumentasjon av kunnskaper for å få fag- eller svennebrev i fag under lov om fagopplæring i arbeidslivet (LFA) etter nye læreplaner i Reform 94 (17.02.97) Erstattet av F-026-97

Rundskriv F-022-97

Saksnr. 96/10712

17.02.97

Stikkord: Reform 94 -
Krav til fagprøve
ved full opplæring i be-
drift, samt § 20, lfa

Fylkeskommunen Statens Utdanningskontor Statens utdanningskontor i Oslo og Akershus, Eksamenssekretariatet Rådet for fagopplæring i arbeidslivet Opplæringsrådene Landsorganisasjonen i Norge Næringslivets Hovedorganisasjon Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Kommunenes Sentralforbund Tariffpartene Departementene Arbeidsdirektoratet Fylkesarbeidskontorene AMO-sentra Voksenopplæringsforbundet Norsk Forbund for Fjernundervisning AOF-Arbeidernes Opplysningsforbund i Norge Senter for etterutdanning Mesterbrevnemnda

Krav til dokumentasjon av kunnskaper for å få fag- eller svennebrev i fag under lov om fagopplæring i arbeidslivet (LFA) etter nye læreplaner i Reform 94

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet viser til tidligere rundskriv om
§ 20-ordningen, F-114-95, om vurderingsforskriften, F-69-95, samt overgangsbestemmelsene mellom gammel og ny ordning for fagopplæring, F-52-96.

Dette rundskriv gjelder voksne med full opplæring i bedrift (§1B, 5.ledd), fag med hele læretiden i bedrift (§1B, 6.ledd), tilrettelagt opplæring (§10,5.ledd), lite skolemotiverte (§ 10, 6.ledd), samt privatister (§ 20) som som skal ha fag- eller svennebrev etter nye læreplaner i Reform 94. Den samlede kompetanse fram til fag- eller svennebrev er beskrevet i læreplanene for grunnkurs, videregående kurs I, og i videregående kurs II/ opplæring i bedrift for det aktuelle faget.

Fordi det kan være vanskelig for bedriftene å gi en opplæring med den faglige bredde som læreplanene beskriver, har departementet funnet det nødvendig å foreta en del avklaringer. Departementet har derfor vedtatt at følgende bestemmelser skal legges til grunn:

1. Krav til dokumentasjon av kompetanse

A. Felles allmenne fag

Lærlinger må dokumentere kunnskapene beskrevet i læreplanene for grunnkurs og videregående kurs I på lik linje med elever som følger hovedmodellen. For § 20-kandidater stilles det ikke krav om dokumentasjon i allmennfagene fram til 01.08.99.

For voksne lærlinger kan opplæringen i disse fagene gis ved komprimerte kurs. Departementet har i rundskriv F-144-90 fastsatt at det i kurs spesielt organisert for voksne, det vil her si for lærlinger som er 18 år eller eldre, kan organiseres en opplæring gitt på kortere tid enn fastsatt minste timetall for faget. Det forutsettes imidlertid at kurset har det samme faglige nivået og følger de samme læreplanene som ved ordinært timetall. Undervisningstiden kan i henhold til F-144-90 komprimeres ned til 2/3 av det fastsatte timetallet for faget.

B. Studieretningsfag (yrkesfag)

Både lærlinger og § 20-kandidater som skal ha fag- eller svennebrev etter nye læreplaner, må framstille seg til en tverrfaglig teoretisk prøve som dekker studieretningsfagene i det aktuelle VKI. (Jfr. unntak gitt i rundskriv F-52-96). Prøven utarbeides sentralt og kan avholdes inntil 2 ganger i året. Tidspunktet fastsettes av Statens Utdanningskontor i Oslo og Akershus ved Eksamenssekretariatet. Det brukes tredelt karakterskala.

Teoretiske kunnskaper som er integrert i læreplan for opplæring i bedrift (siste år), dokumenteres eventuelt i tilknytning til den praktiske prøven der ikke annet er bestemt. Andre bestemmelser vil bli meddelt i eget rundskriv.

C. Praktiske ferdigheter

Ved den praktiske del av fagprøven legges læreplanen for VKII/ opplæring i bedrift (3. år) til grunn. Prøven vil være den samme som for lærlinger som har fulgt hovedmodellen.

2. Ansvar for opplæringen

Det er bedriftens ansvar å sørge for at lærlingen får opplæring i samsvar med læreplanens mål og hovedmomenter. Innlæring av teoretiske kunnskaper bør i størst mulig grad skje i tilknytning til praktiske arbeidsoppgaver. På områder hvor bedriften selv vurderer at den ikke har kompetanse til å forestå deler av opplæringen, må bedriften sørge for at lærlingen får denne opplæringen på annen måte.

Bedriftens mulighet til å gi opplæring i henhold til læreplanen er avgjørende for om den skal kunne godkjennes som lærebedrift. Fylkeskommunen må ved godkjenningen av kontrakt forplikte seg til å gi tilbud om bistand med deler av opplæringen dersom en godkjent lærebedrift ikke alene, eller i samarbeid med andre, er i stand til å gi hele opplæringen. I slike tilfeller skal det inngås avtale med fylkeskommunen.

Når fylkeskommunen tar ansvar for hele eller deler av opplæringen, kan det foretas et forholdsmessig trekk i basistilskuddet til bedriften ut fra prosentandel av tid til opplæring i fylkeskommunens regi. Det vises til Forskrift om godkjenning av lærebedrift og fylkeskommunalt tilskudd til lærebedrift, rundskriv F-1-96, § 5.

For lærlinger som følger opplæring etter § 1b, 5. og 6.ledd og § 10, 5. og 6.ledd er det viktig at fylkeskommunene sammen med bedriften planlegger hvordan eventuell teoriopplæring som bedriften ikke selv kan forestå, skal gjennomføres administrativt, pedagogisk og økonomisk når kontrakten godkjennes.

Med hilsen

Ole Briseid, e.f.
ekspedisjonssjef
Inger Iversen
avdelingsdirektør

Kopi:
Yrkesopplæringsnemndene
Utdanningsetatene

Lagt inn 20.april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen