Historisk arkiv

F-024-97

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Dokumentasjon av teoretiske kunnskaper i VK II/bedrift for fag som har avvik fra hovedmodellen i reform 94 (18.02.97) Korrigert av F-026-97

Rundskriv F-024-97

Saksnr. 95/505

18.02.97

Fylkeskommunenv/ yrkesopplæringsnemndene Fylkeskommunen v/ utdanningsetatene Statens Utdanningskontorer Rådet for fagopplæring i arbeidslivet Opplæringsrådene Offentlige videregående skoler Private videregående skoler Elevorganisasjonene Lærerorganisasjonene Næringslivets Hovedorganisasjon Landsorganisasjonen i Norge Kommunenes Sentralforbund Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon Fylkesarbeidskontorene AMO-sentra Arbeidernes Opplysningsforbund i Norge Norsk Forbund for fjernundervisning Voksenopplæringsforbundet Senter for etterutdanning

Dokumentasjon av teoretiske kunnskaper i VK II/bedrift for fag som har avvik fra hovedmodellen i reform 94

Vi viser til rundskriv F-119-95 der de fag som har unntak fra hovedmodellen, er beskrevet. I tillegg har børsemakerfaget og yrkessjåførfaget fått unntak.

Departementet har bestemt at elever og lærlinger i følgende fag:

elektrikerfaget, energimontørfaget, energioperatørfaget (tidl. energitekniker), heismontørfaget, signalmontørfaget, telekommunikasjonsmontørfaget, serviceelektronikerfaget, automatikerfaget, automatikkmekanikerfaget, anleggsmaskinreparatørfaget, børsemakerfaget og yrkessjåførfaget

skal dokumentere teoretiske kunnskaper angitt i læreplan for VKII/opplæring i bedrift.

Følgende ordning skal gjelde:

1. Eleven/lærlingen skal opp til eksamen i en tverrfaglig prøve som omfatter teoretiske kunnskaper i alle aktuelle moduler i læreplan for VKII/bedrift.
2. Der opplæringen kan foregå enten i skole eller i bedrift, skal lærlinger som får opplæring i bedrift, framstille seg til samme eksamen.
3. Eksamensoppgaver gis lokalt inneværende år. Fra og med våren 1998 vil det være sentral eksamen med lokal sensur.
4. Eksamen avvikles to ganger i året.
5. Eksamen organiseres under ansvar av en videregående skole
6. Vurdering gis etter en seksdelt skala. (Jfr. vurderingsforskriften, rundskriv F-69-95)

Til punkt 3:
Statens utdanningskontor i Oslo og Akershus har fått i oppdrag å utvikle eksempler på eksamensoppgaver som vil foreligge sommeren 1997 og å utvikle sentralt gitte oppgaver fra og med våren 1998.

For alle andre fag under lov om fagopplæring i arbeidslivet gjelder følgende:

Teoretiske kunnskaper angitt i læreplanen for opplæring i bedrift (siste år) prøves som en integrert del av fag- eller svenneprøvens praktiske del.

Med hilsen

Arild Thorbjørnsen e.f.
fung. ekspedisjonssjef
Inger Iversen
avdelingsdirektør
Lagt inn 20.april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen