Historisk arkiv

F-046-97

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Reform 94 - avvik fra hovedmodellen for enkelte fag under lov om fagopplæring i arbeidslivet, samt retningslinjer for gjennomføring av eksamen i teori for disse fagene (21.04.97) Erstatter F-119-95 og F-24-97

Rundskriv F-046-97

Saksnr. 94/10644

21.04.97

Dette rundskriv erstatter F-119-95 og F-24-97

Stikkord:
Lærefag under lfa som har
avvik fra hovedmodellen i R94,
samt gjennomføring av eksamen i
teori for disse fagene

Fylkeskommunene Statens Utdanningskontorer Videregående skoler Næringslivets Hovedorganisasjon Landsorganisasjonen i Norge Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Kommunenes Sentralforbund Planleggings- og samordningsdepartementet Rådet for fagopplæring i arbeidslivet Nasjonalt Læremiddelsenter Opplæringsrådene Arbeidsdirektoratet Fylkesarbeidskontorene AOF-Arbeidernes opplysningsforbund i Norge Voksenopplæringsforbundet Norsk Forbund for Fjernundervisning Den norske forleggerforening Lærer- og elevorganisasjonene

Reform 94 - avvik fra hovedmodellen for enkelte fag under lov om fagopplæring i arbeidslivet, samt retningslinjer for gjennomføring av eksamen i teori for disse fagene

Dette rundskriv erstatter rundskrivene F-119-95 og F-24-97. For bestemmelsene knyttet til endringer i tilbudsstrukturen meddelt i F-119-95, viser vi til rundskriv F-7-97.

De endringene som er foretatt i forhold til rundskrivene F-119-95 og F-24-97 er følgende:

  • Avviksmodellen for børsemakerfaget er tatt inn.
  • Yrkessjåførfaget var ved en feil omtalt i F-24-97 som ett av avviksfagene. Det er utgitt eget rundskriv med bestemmelser om yrkessjåførfaget, jf F-61-96.

Generelt gjelder følgende:

Den samme læreplanen skal legges til grunn enten opplæringen gjennomføres i skole eller i bedrift.

Når det 3. opplæringsåret gjennomføres som VKII i skole, bør det avtales lengre utplasseringsperioder i bedrift der det er mulig.

For fag med avviksmodell som bare har verdiskapingstid i bedrift, forutsettes det at arbeidstreningen i verdiskapingstiden knyttes til læreplanen for faget.

A. Departementet har vedtatt følgende avviksmodeller:

1. Følgende avviksmodell skal gjelde for elektrikerfaget (kode C008), energimontørfaget (kode C009), energioperatørfaget (kode C018), heismontørfaget (kode C012), signalmontørfaget (kode C011) og telekommunikasjonsmontørfaget (kode C020) :

Total læretid 4,5 år
Grunnkurs
Videregående kurs I
Lærekontrakt tegnes

1 år opplæring (teoretisk og praktisk opplæring)
1,5 år verdiskaping

Det 3. opplæringsåret kan gjennomføres
- enten som opplæring i bedrift
-eller som VKII i skole organisert av fylkeskommunen.

Dersom opplæringen gjennomføres i bedrift, har bedriften ansvar for å sørge for både den praktiske og den teoretiske opplæringen i henhold til læreplanen for faget.

Det åpnes for at lærlingen kan starte med verdiskaping i bedrift i inntil ett år (etter VKI) og deretter gjennomføre VKII i skole.

2. Følgende avviksmodell skal gjelde for anleggsmaskinreparatørfaget (kode J048):

Total læretid 4 år
Grunnkurs
Videregående kurs I
Lærekontrakt tegnes
Videregående kurs II i skole organisert av fylkeskommunen
1 år verdiskaping

3. Følgende avviksmodell skal gjelde for serviceelektronikerfaget (kode C021), automatikerfaget (kode C022) og automatikkmekanikerfaget (kode J062):

Total læretid 4,5 år
Grunnkurs
Videregående kurs I
Videregående kurs II i skole organisert av fylkeskommunen
Lærekontrakt tegnes
1,5 år verdiskaping

4. Følgende avviksmodell skal gjelde for børsemakerfaget (kode J070):

Total læretid 4,5 år
Grunnkurs
Videregående kurs I
Lærekontrakt tegnes
Videregående kurs II i skole organisert av fylkeskommunen
1,5 år verdiskaping

B. Retningslinjer for gjennomføring av eksamen i teori for avviksfagene i VKII/Bedrift.

1. Elever/lærlinger skal opp til en tverrfaglig eksamen som omfatter teorien i læreplanene for VKII/opplæring i bedrift. Den praktiske delen av fag- eller svenneprøven kan også inneholde relevante teoretiske spørsmål.

2.Der opplæringen kan foregå enten i skole eller i bedrift, skal lærlinger som får opplæring i bedrift, framstille seg til samme eksamen som elever som får opplæring i skole.

3. Eksamensoppgaver gis lokalt inneværende år. Fra og med våren 1998 vil det være sentralt gitt eksamen med lokal sensur. Statens utdanningskontor i Oslo og Akershus vil utarbeide sentralt gitte eksamensoppgaver til bruk fra og med våren 1998. Det vil også bli utarbeidet eksempler på eksamensoppgaver som vil foreligge i løpet av 1997.

4. Eksamen avvikles to ganger i året.

5. Eksamen organiseres under ansvar av en videregående skole.

6. Vurdering gis etter en karakterskala fra null til seks, jf vurderingsforskriften § 2-6 nr.1, rundskriv F-6-96.

For alle andre fag under lov om fagopplæring i arbeidslivet skal teorien prøves som en integrert del av den praktiske fag- eller svenneprøven.

Departementet vil gi nærmere retningslinjer om hvilke formularer som skal brukes som dokumentasjon for dem som gjennomfører hele eller deler av det siste opplæringsåret i skole.

Med hilsen

Ole Briseid, e.f.
ekspedisjonssjef
Inger Iversen
avdelingsdirektør

Kopi: Yrkesopplæringsnemndene

Lagt inn 20. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen