Historisk arkiv

Åpning av seminarserie om landbrukets kulturminner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 2/97
7.01.97

Kulturminneåret '97:

Åpning av seminarserie om landbrukets kulturminner

Parallellt med at Kongen, miljøvernministeren og kulturministeren åpner den offisielle markeringen av Kulturminneåret '97 i Ålesund 13. januar, står landbruksminister Dag Terje Andersen, for åpningen av Landbruksdepartementets bidrag til Kulturminneåret '97 - en fylkesvis seminarserie om bevaring og aktiv bruk av landbrukets kulturminner.

Hordaland fylke er først ut, og den 13. januar kl. 10.00 holder landbruksministeren åpningsforedraget på Sandven Hotel i Norheimsund. Statssekretær Ottar Befring og politisk rådgiver Synnøve Brenden Klemetrud vil også være til stede under seminardagene 13. - 14. januar. Landbruksdepartementet og Fylkesmannens landbruksavdeling i Hordaland står som arrangør i samarbeid med fylkets kulturminnemyndigheter.

På programmet i Hordaland fylke

settes det fokus på landbrukets kulturminner med vekt på freda og verneverdige bygninger. Bygge- og håndverkstradisjoner, vern og bruk, praktisk restaurering og næringsutvikling er stikkord for temaene som blir presentert.

Det er også lagt inn besøk til Fykse, Mundheim, Jondal og Norheimsund for bl.a. å se på Fartøyvernsenteret, et restaurert rekketun, ei røykstove fra 1600-tallet, oppgangs-sag, naustmiljø og et gammelt skiferbrudd som er satt i drift på nytt. Det blir dessuten gårdsbesøk med gardsturisme som tema.

I løpet av 1997 vil samtlige fylker i Norge arrangere tilsvarende seminar med lokalt tilpasset program.

Landbruksdepartementet ønsker å bidra til Kulturminneåret '97 for å:

  • skape større forståelse for betydningen av landbrukets kulturminner
  • skape lokalt engasjement for å ta vare på landbrukets kulturminner
  • bruke landbrukets kulturminner som en ressurs
  • skape samarbeid om bevaring og bruk av landbrukets kulturminner på tvers av fagsektorer

NB!

Se dessuten vedlagt nyhetsbrev og Hordaland fylkes seminarprogram.

Kontaktpersoner:
Drude Sommersten, Fylkesmannens landbruksavdeling i Hordaland Tlf. 55 19 27 30
Lisbeth Udland Hansen, infoenheten, Landbruksdepartementet Tlf. 22 24 91 09


VEDLEGG: TEKST TIL NYHETSBREV

Nå skal det blåses liv i landbrukets kulturminner!

Gamle gårdsbygninger, gårdshager, stabbur, smier, kvernhus, setre, setervoller, lokale gjerdetyper, gravhauger, boplasser, gammetufter og veifar. Dette er eksempler på kulturminner som Landbruksdepartementet ønsker rette søkelyset mot i 1997. I anledning Kulturminneåret '97, vil Landbruksdepartementet i samarbeid med Fylkesmannens landbruksavdeling og den regionale kulturminneforvaltningen arrangere seminarer om landbrukets kulturminner i samtlige fylker i løpet av året.

Godt bevarte kulturminner gir estetiske opplevelser, formidler historie og bringer kulturtradisjoner videre. Forutsetningen er imidlertid riktig vedlikehold - og ikke minst kunnskap om dette. Eldre byggeteknikker og materialkunnskap som er overført fra munn til munn i generasjoner er eksempler på verdifull kunnskap vi bør sørge for ikke dør ut.

Av 2600 freda bygninger i Norge, finner vi nærmere 900 på norske gårdsbruk. I tillegg finnes det et ukjent antall verneverdige bygninger og andre kulturminner knyttet til landbruk. Utfordringen i Kulturminneåret blir å se på hvordan vi kan benytte denne kulturarven som en ressurs, og rent fysisk sørge for at kulturminner og bygningsmasse ikke går tapt. Ved å blåse liv i kulturminner knyttet til f.eks. gårdsturisme og opplevelsesferier, kan aktiv bruk gi viktige bidrag til bygde- og næringsutvikling. Å beherske gamle håndverksteknikker og materialvalg er ikke bare redningen for enkelte kulturminner, men kan også bli en kjærkommen ekstrainntekt eller ny næringsvei.

Bevissthet - kunnskap - kompetanse

Temaer for seminarene er fylkets kulturminner og byggeskikker, overføring av lokale håndverksteknikker, materialkunnskap og skjøtsel av vegetasjon rundt kulturminner. Ved å føre sammen aktører som grunneiere, forvaltning, håndverkere, ansatte ved museer, arkitekter, skoler, historielag og andre interesserte, ønsker Landbruksdepartementet at seminarene skal stimulere til næringsutvikling og lokalt engasjement knyttet til kulturminner.

Organisering

Landbruksdepartementet er hovedarrangør av kulturminneseminarene. Lokalt står Fylkesmannens landbruksavdeling i samarbeid med den regionale kulturminneforvaltning som arrangør for de fylkesvise seminarene. Sentralt er det oppnevnt et utvalg med representanter fra Landbruksdepartementet, Riksantikvaren, Norges Bondelag, Statens Landbruksbank, Norsk museumsutvikling, Forskningsparken i Ås, Fylkesmannens landbruksavdeling i Troms og Østfold Fylkeskommunes kulturavdeling. Det sentrale utvalget har utarbeidet et rammeprogram for seminarene, mens fylkene selv sørger for den lokale profilen og å tilpasse programmet til fylkets egne behov og interesser. Forskningsparken i Ås har det sentrale prosjektansvaret, og står for samordning og praktisk gjennomføring av fylkesseminarene.

Motto for Kulturminneåret '97:

Forankring fryder!

Miljøverndepartementet og Kulturdepartementet er hovedarrangørene av Kulturminneåret 1997. Landbruksdepartementets bidrag til Kulturminneåret '97 er seminarserien om landbrukets kulturminner.

Hovedmål for Kulturminneåret

  • å skape større glede og bedre forståelse for kulturminnene.

Felles delmål

  • Utvikle modeller for samhandling på utvalgte og prioriterte områder.
  • Synliggjøre kulturminnenes verdi og samfunnsnytte.
  • Befolkningen skal ha mulighet til å bli kjent med sine kulturminner.

De tre hovedtemaene

  • Kulturminner langs kyst og vannveier.
  • Tekniske og industrielle kulturminner.
  • Bli kjent med dine kulturminner!

Det er et mål for Kulturminneåret å skape aktiviteter lokalt. Det tas sikte på å engasjere og vekke interesse for de verdier som finnes der folk bor. Kommunene står derfor sentralt i satsingen.

Tilskuddsordninger for kulturminner og kulturlandskap

Landbruksdepartementets tilskuddsordninger som retter seg mot kulturverdier, kulturlandskap, kulturminner og freda og verneverdige bygninger er bl.a.: Areal- og kulturlandskapstillegget, Spesielle tiltak i landbrukets kulturlandskap og Bygdeutviklingsmidlene.

Lagt inn 22 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen