Historisk arkiv

Dyrevern og tapsforebyggende tiltak i fokus i reindriftsnæringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 16-97
26.06.97

Dyrevern og tapsforebyggende tiltak i fokus i reindriftsnæringen

- Hovedmålet for reindrift i Norge er at den skal drives på en økologisk, økonomisk og kulturell bærekraftig måte, sa statssekretær i Landbruksdepartementet, Ottar Befring, da han oppsummerte tirsdagens reindriftskonferanse. Reinens kondisjon og helsetilstand er avgjørende for muligheten til å overleve gjennom vinteren. Det er derfor viktig å tilpasse reintallet til beiteressursene.

Etter initiativ fra landbruksminister Dag Terje Andersen var representanter fra myndigheter, forvaltning, reindriftsnæringen, Dyrebeskyttelsen, forskningsmiljøer, Sametinget og sentrale kommuner samlet i Tromsø den 24. juni for å diskutere vinterens tap av rein i Finnmark og Troms. Målet for konferansen var at de inviterte skulle komme i dialog, og drøfte mulige veivalg for det videre arbeidet.

Flere alternativer må vurderes

- Å basere seg på fôring av reinen gjennom vinteren er i strid med de økologiske og økonomiske prinsippene for reindrift, og vil ikke gi det samme grunnlaget for samisk kultur og tradisjon. Tamrein lever under tildels ekstreme natur- og værforhold, og det er vanskelig å unngå tap. Befring understreket at det ikke finnes noen enkle løsninger for å motvirke dette. Men dyr skal ikke lide unødvendig.

I krisesituasjoner kan derfor nødfôring være en av flere løsninger for å unngå at reinen sulter i hjel. Andre tiltak som må vurderes i slike situasjoner er å la flokken spre seg slik at den får ro på beitet, eller flytte den over på alternative beiter, sa Befring. Det er også viktig at reinen får ro og ikke forstyrres unødvendig f.eks. av fritidsaktiviteter med snøscooter. Han mente at reineierne har vist aktsomhet og gjort en god innsats for å minimalisere tapene av rein under vinterens krisesituasjon. Han ga også Dyrebeskyttelsen honnør for deres engasjement og at de har satt fokus på saken.

Dyrevernloven gjelder

Statssekretæren slo fast at dyrevernloven gjelder i reindrifta og at reineierne har ansvar i forhold til loven. Dette innebærer at reineieren skal vurdere og avgjøre hvilke praktiske tiltak som må settes igang for å redusere omfanget av lidelse og tap i flokken, og om nødvendig avlive dyr som ikke kan leve videre. I slike situasjoner skal også reineieren kunne rådføre seg med det lokale apparatet for Statens dyrehelsetilsyn og Reindriftsforvaltningen. Befring oppfordret også de enkelte reinbeitedistriktene til å bygge opp krisefond med midler fra Distriktstilskottet som overføres over Reindriftsavtalen.

Statssekretær Ottar Befring mente at dialogen mellom partene på konferansen ga et godt grunnlag for arbeidet videre. Statens dyrehelsetilsyn ved Fylkesveterinæren for Troms og Finnmark og Reindriftsforvaltningen vil i samarbeid med reindriftsnæringen utarbeide planer/standarder for dyrevern og tapsforebyggende tiltak i reindriftsnæringen.

Kontaktpersoner:

  • Statssekretær Ottar Befring, Landbruksdepartementet Telefon 22 24 91 03
  • Reindriftssjef Jon Meløy, Reindriftsforvaltningen i Alta Telefon 78 43 49 44
  • Fylkesveterinær Trond Slettbakk, Fylkesveterinæren for Troms og Finnmark Telefon 77 06 11 23
Lagt inn 26 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen