Historisk arkiv

Enighet om strategi for bekjempelse av paratuberkulose

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 23
2 september 1997

Enighet om strategi for bekjempelse av paratuberkulose

Norges bondelag, Norsk bonde og småbrukarlag og Landbruksdepartementet er enige om strategien for å bekjempe dyresjukdommen paratuberkulose. Statens dyrehelsetilsyn har utarbeidet strategien der hovedtrekkene er utslakting av besetninger hvor sjukdommen er påvist samt utslakting av alle dyr som er solgt ut fra besetninger der paratuberkulose er påvist. I tillegg vil det bli iverksatt økt kartlegging og overvåkning av storfebesetninger.

Målet er å utrydde paratuberkulose i Norge.

Dyresjukdommen paratuberkulose er påvist i tre besetninger. Etter møtet med Norges bondelag og Norsk bonde- og småbrukarlag vil eierne av de tre besetningene få tilbud om erstatning knyttet til frivillig nedslakting. Denne erstatningsordningen bygger på at:

  • slakteverdien legges til grunn ved taksering av dyrene, og slik at avlsdyr erstattes med et påslag på slakteverdien med en nærmere fastsatt prosentsats
  • kostnader til sanering dekkes

Samme ordning vil gjelde for nye besetninger der det blir påvist sjukdom.

Norges bondelag, Norsk bonde- og småbrukarlag og Landbruksdepartementet er enige om at en slik ordning er en riktig langsiktig strategi i forbindelse med bekjempelse av dyresjukdommer som paratuberkulose. Ordningen vil etter nærmere drøftinger mellom organisasjonene og staten bli fremlagt for Stortinget for behandling.

Organisasjonene og myndighetene er enige om at i den foreliggende situasjonen bør oppbygging av spesialisert storfekjøttproduksjon basert på importerte livdyr unngåes. Slik oppbygging bør hovedsakelig skje på andre måter. Det må også treffes nye tiltak som begrenser faren for spredning av smitte gjennom livdyrhandel i Norge, både gjennom forskrifter og tiltak fra næringen selv.

Organisasjonene og Landbruksdepartementet vil møtes igjen onsdag 10.sept for å diskutere den videre oppfølginga av strategien.

Det vises ellers til pressemelding fra Statens dyrehelsetilsyn om bekjempelse av paratuberkulose.

Kontaktperson Landbruksdepartementet:
Eksp.sjef Gudbrand Bakken tlf. 22 24 94 00/01

Lagt inn 2 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen