Historisk arkiv

Regjeringens målsetting: Trygg mat til forbrukerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

18 april 1997

Regjeringens målsetting: Trygg mat til forbrukerne

I dag presenterer landbruksminister Dag Terje Andersen linkdoc020005-040001#docStortingsmeldingen om Matkvalitet og forbrukertrygghet. I meldingen presenterer Regjeringen sine mål, strategier og virkemidler for å sikre norske forbrukere trygge matvarer. Ett av temaene som blir omtalt er genmodifiserte matvarer, der Regjeringen nå innfører merking.

Stortingsmeldingen om Matkvalitet og forbrukertrygghet legger vekt på åpenhet og forbrukermedvirkning som viktige virkemidler for å nå Regjeringens målsetting.

- Kommunikasjon med forbrukerne vil være svært viktig for å opprettholde og utvikle tilliten mellom forbrukerne og fag- og forvaltningsmiljøene, sier landbruksminister Dag Terje Andersen.

Han fremhever også arbeidet med å finne felles internasjonale løsninger på matområdet.

- Dette er klart i Norges interesse, både i forhold til mattryggheten og i forhold til våre egne næringsinteresser. Målsettingen for vårt arbeide gjennom avtaler som EØS og WTO er at all mat som omsettes i Norge ikke skal være en helserisiko, verken for vanlige forbrukere eller spesielle forbrukergrupper, uttaler landbruksministeren. Norge har de siste årene hatt en økning i matproduksjonen både innen for jordbruket og innen fiskeri- og havbruksnæringen. Norge er en nettoeksportør av mat. Vi eksporterer for ca. 23 milliarder kroner, mens vi importerer mat for ca.13,5 milliarder kroner.

Matmeldingen tar for seg mange dagsaktuelle temaer, som genmodifisert mat, tilsetningsstoffer, hormonbruk, barnemat, bestråling og opprinnelsesmerking.

- Genteknologien åpner for nye muligheter for å sikre en bærekraftig matproduksjon i en verden med stadig økende befolkning, og kan på det grunnlag ikke avvises. Men det er nødvendig å sikre at fremstilling og bruk av genmodifiserte organismer er helsemessig trygt, samfunnsnyttig og etisk forsvarlig. Vi trenger godkjenningsordninger, tilsyn og forskning på området. Merking vil være viktig, og Regjeringen innfører en midlertidig godkjennings- og merkeordning alt i vår. Arbeidet med å etablere en varig godkjenning- og merkeordning starter umiddelbart, uttaler Andersen.

Av meldingen fremgår det også at Regjeringen vil beholde nasjonalt regelverk for en del tilsetningstoffer som er godkjent i nye EU direktiver.

- Vi mener at det faglig grunnlag for å beholde det norske regelverket når det gjelder de såkalte azo-fargestoffene, kunstige søtningsstoff som cyklamat og konserveringsmidlene nitritt/nitrat, sier landbruksministeren.

Når det gjelder barnemat vil Regjeringen ha et regelverk som er tilpasset norske barns matvaner.

Regjeringen vil styrke arbeidet med overvåkning og kartlegging av reststoffer i maten. For plantevernmidler vil listen over reststoffer det skal letes etter bli utvidet. Gjennom ny plan for plantevernmidler vil en også forsterke dagens reaksjonsmåter ved funn av for høye reststoffkonsentrasjoner.

Merking av norskprodusert storfekjøtt vil bli innført i år. Fra 1.januar 2000 vil det bli obligatorisk merking av alt storfekjøtt som passerer landegrenser, både i Norge og innenfor EU. Registrering og merking av levende storfe vil bli obligatorisk allerede fra.1.juli både i EU og i Norge.

Meldingen vil i dag kl.12.30 bli presentert for Matpolitisk forum, som er et sektorovergripende forum der sentrale aktører for norske myndigheter, matproduksjon, omsetning og forbrukerorganisasjoner er representert. Tanken bak forumet er å styrke kontakten og dialogen mellom ulike aktører på matområdet.

Lagt inn 18 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen