Historisk arkiv

Revidert EØS-avtale på veterinær-sektor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 3/97
16.01.97

Revidert EØS-avtale på veterinær-sektor

Landbruksminister Dag Terje Andersen gav i dag Stortinget en redegjørelse om den reviderte EØS-avtalen på veterinærsektor. Det nye avtalen sikrer Norges eksportinteresser samtidig som den ivaretar hensynet til trygge matvarer og god dyrehelse.

- Vår eksport til EØS-land vil nå unngå en tidkrevende og kostbar grensekontroll, noe som spesielt ville rammet fiskeeksporten. Også deler av vår eksportrettede landbruksproduksjon vil dra fordeler av den reviderte avtalen, sier Andersen.

Norge har gjennom den eksisterende EØS-avtalen allerede godtatt helse- og hygienebestemmelsene som danner grunnlaget for handel med dyr, fisk, animalske matvarer og andre dyreprodukter innen EØS-området. I den reviderte avtalen er reglene for hvordan en skal kontrollere at helse- og hygienebestemmelsene er oppfylte, tatt inn i avtalen.

- Store deler av vår næringsmiddelindustri er avhengig av et klart og forutsigbart regelverk for internasjonal handel. Den reviderte EØS-avtalen gir klare fordeler og store muligheter for primærnæringene og dermed for distriktsnorge til å øke eksporten. Eksportørene av fisk, ost og ande landbruksbaserte produkt vil unngå de praktiske problemene og kostnadene som en utvidet grensekontroll fra EU sin side ville medføre. Verdien av dagens fiskeeksport til EØS alene er ca. 14 milliarder kroner. Med den reviderte avtalen på plass vil næringene kunne utvikle en langsiktig eksportstrategi som vil styrke primærnæringene på sikt, uttaler landbruksministeren.

De viktigste forandringen i den reviderte avtalen er:

  • regelverket for handel med land utenom EØS (såkalte tredjeland) tas inn. Siden WTO-avtalen forutsetter at et slikt regelverk uansett skal lages, sparer også en slik løsning ressurser
  • Norge blir en del av EU's yttergrense, og får ansvar for kontroll av varer fra tredjeland som kommer til EØS-området via Norge
  • Norge overtar kontrollreglene som gjelder handel med dyr og dyreprodukter. Disse reglene setter detaljerte krav til hvordan kontrollen av dyr og dyreprodukter skal gjennomføres på avsenderstedet, hvilke melderutiner som gjelder og hvordan kontrollen på mottakerstedet skal foregå. Den importkontrollen vi tidligere har utført på grensa faller borte for varer fra og til EØS-land
  • noen av de unntakene Norge tidligere hadde i EØS-avtalen vil bli erstattet med andre ordninger. Omfattende nasjonale kontrollprogram, tilleggsgarantiordningen og sikkerhetsklausulen vil sikre at vi fortsatt har gode ordninger og rutiner for å ivareta folke- og dyrehelsa

Nasjonale overvåknings- og kontrollprogram

Handel med dyr og matvarer fra dyr vil alltid kunne medføre en risiko for å spre smitte, dersom det ikke settes inn gode tiltak for å motvirke dette. Dette gjelder både internasjonal og nasjonal handel. Regjeringen vil derfor investere i en rekke nye overvåknings- og kontrollprogram. Disse vil gi oss en god oversikt over situasjonen i vårt eget land, danne grunnlaget for at vi kan søke om tilleggsgarantier ved handel med andre land, og styrke kontrollen både med importerte og norske produkt. Ut fra resultatene fra de nasjonale programmene vil vi kunne forsikre oss om at importerte dyr eller dyreprodukter ikke forringer den helse- og hygienestandarden vi har i Norge. Dyr vil kunne testes og isoleres til testresultatene foreligger. Dette vil gjelde både nasjonal og internasjonal handel, etter prinsippet om ikke-diskriminerende tiltak.

Kostnadene med de nasjonale kontroll- og overvåkningsprogrammene vil anslagsvis omfatte 13 millioner kroner i investeringer og 60 millioner kroner i driftsutgifter. Regjeringen vil fremme forslag om nødvendige bevilgninger i proposisjonen om saken.

Tollbasert grensevern

Etter at Stortinget med stort flertall godkjente WTO-avtalen, kan vi ikke uten videre nekte import av varer til Norge. Det tidligere kvantitative grensevernet ble derfor erstattet med et tollbasert grensevern. Den reviderte EØS-avtalen gjør at vi oppfyller WTO-avtalens krav om å tillate handel på hensiktsmessige vilkår.

Regler og ordninger som gjelder genmodifiserte matvarer og tilsetningsstoffer er ikke berørt av endringen i EØS-avtalen.

Den reviderte EØS-avtalen vil bli forelagt Stortinget i en egen proposisjon etter behandling i EU og EØS-komiteen.

Lagt inn 22 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen