Historisk arkiv

Uendret ramme for reindriftsavtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding


06.03.97

Uendret ramme for reindriftsavtalen

Norske Reindriftsamers Landsforbund og Staten ble i dag enige om ny reindriftsavtale for perioden 01.07.97 - 30.06.98. Avtalen har en økonomisk ramme på 75,0 mill. kroner. Dette er uendret i forhold til avtalen for 1996/97. I den nye avtalen økes satsen for produksjonstilskudd fra 35.000 til 45.000 kroner pr. driftsenhet, samtidig innføres et øvre tak på 600 rein pr. driftsenhet for å få de direkte inntektsgivende tilskuddene.

Staten har i forhandlingene lagt stor vekt på å få innført et øvre tak for hvor mange dyr det kan være pr. driftsenhet for å få tilskudd. Dette er viktig for å få et reintall som er bedre tilpasset beiteressursene, samtidig som en oppnår en større grad av inntektsutjevning i næringen.

I den nye avtalen er bevilgningen til kostnadssenkende og direkte tilskudd satt til 35,0 mill. kroner. Dette er en økning på 0,5 mill. kroner i forhold til inneværende avtale. Det er enighet om bl.a. følgende tilpasninger i de direkte inntektsgivende tilskudd for reineierne:

  • Satsen for produksjonstilskudd økes fra 35.000 til 45.000 kroner pr. driftsenhet, samtidig som det innføres et øvre tak på 600 rein pr. driftsenhet for å være berettiget produksjonstilskudd. For distrikter hvor reinen ikke oppnår normal og forsvarlig vekst og vektutvikling gjennom grønnbeiteperioden, innføres tilleggskrav om vektbasert utslakting.
  • Kalveslaktetilskuddet og tidligslaktetilskuddet gis bare til de som oppnår produksjonstilskudd, og det innføres et tak på 30.000 kroner pr. driftsenhet for tilskuddene. Utbetalingen av tidligslaktetilskuddet overføres fra slakteriene til Reindriftsforvaltningen.
  • For i størst mulig grad å ta hensyn til de mange spesielle forhold for reindriften i Troms innføres det en ordning med et flatt driftstilskudd for driftsenhetene i Troms, til erstatning for eksisterende ordninger. Satsen for driftstilskuddet settes til 75.000 kroner pr. driftsenhet.

Bevilgningen til Reindriftens Utviklingsfond (RUF) er satt til 31,1 mill. kroner, en reduksjon på 0,5 mill. kroner i forhold til avtalen for 1996/97. Fra RUF avsettes 4,5 mill. kroner til ressursforvaltning (veiing, telling, årgangsmerking etc.) i 1997. Videre er det enighet om en avsetning på 2,0 mill. kroner fra RUF til Samisk Utviklingsfond for å støtte opp under kombinasjonsnæringer med reindrift.

Partene er enige om å gjennomgå virkemidler for å lette generasjonsskifter i reindriften foran neste års reindriftsforhandlinger.

Det er på samme måte som tidligere år avsatt en disposisjonsbevilgning til dekning av kostnader vedrørende radioaktivitet i reinkjøtt.

Pressekontakter:

Statssekretær Ottar Befring, Tlf. (a) 22 24 91 02
Landbruksdirektør Almar Sagelvmo, Tlf. (a) 22 24 92 00

Lagt inn av 6 mars 1997 Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen