Historisk arkiv

Miljøverndepartementet satser på økt energiutnyttelse av avfall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

29. oktober 1996

Miljøverndepartementet satser på økt energiutnyttelse av avfall

Miljøverndepartementet gir i dag 3 mill. kr i tilskudd til ny teknologi for energiutnyttelse av slam ved Norske Skog/Saugbruksforeningen, og 4 mill. kr til Aitos for utvikling av en ny anleggstype for energiutnyttelse av restavfall. "Prosjektene vil føre til redusert forurensning og bedre ressursutnyttelse, og er viktige ledd i satsingen på økt utnyttelse av energien i avfallet ", sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

Etterhvert som andelen avfall som går til materialgjenvinning øker, blir det stadig viktigere å finne løsninger for utnyttelse av av restavfallet. Organisk avfall som trevirke, bark, flis, papp/papir m.m. bør i gå til energiutnyttelse, noe som som vil gi redusere utslippene av klimagasser og næringssalter fra avfall som i dag legges på deponi. Utslipp av metangass fra kommunale deponier utgjør ca. 10% av de samlede utslippene av klimagasser i Norge. Disse utslippene vil kunne reduseres betydelig ved økt energiutnyttelse av avfall, samtidig som en slik utvikling vil bidra til reduserte CO2-utslipp der avfallsbrensel erstatter olje, kull m.v.

Norske Skog/Saugbruksforeningen har nylig investert i nytt multibrenselanlegg for energiutnyttelse av biobrensel. Miljøverndepartementet gir et tilskudd på 3 mill. kr til investering, testing og dokumentasjon av en ny type slampresse, som vil bidra til en høy grad av energiutnyttelse av slam som tidligere ble deponert. Erfaringene fra driften vil ha overføringsverdi til andre treforedlingsbedrifter og kloakkrenseanlegg.

Miljøverndepartementet gir videre et tilskudd på 4 mill. kr til Aitos for etablering av et referanseanlegg for energiutnyttelse av restavfall ved Peterson Ranheim AS i Trondheim. Anlegget er basert på en ny type forbrenningsteknologi for mindre anlegg. Prosjektet kan få stor demonstrasjons- og spredningseffekt.

Disse to prosjektene er gode eksempler på at avfall, istedenfor å være et problem for industrien, kan utnyttes til energiformål med redusert forurensning og bedre ressursutnyttelse som resultat. Tillskuddene til disse prosjektene er et ledd i Miljøverndepartementets økte satsning på energiutnyttelse av avfall.


Lagt inn 29 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen