Historisk arkiv

Miljøverndepartementet stadfester Statens forurensningstilsyns avgjørelse om halvering av glykolutslippet fra Oslo Lufthavn, Fornebu

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

19. november 1996

Miljøverndepartementet stadfester Statens forurensningstilsyns avgjørelse om halvering av glykolutslippet fra Oslo Lufthavn, Fornebu

Miljøverndepartementet opprettholder SFTs krav om halvering av glykolutslippet til Lysakerfjorden fra flyplassen på Fornebu. Departementet legger vekt på at dagens utslipp blir betydelig redusert og at NIVA har konkludert med at utslippet vil ha liten betydning for forurensningssituasjonen i fjorden. Luftfartsverket pålegges å fremlegge et programforslag for å kartlegge om det finnes rester av tilsetningsstoffer i området rundt utslippspunktet i Lysakerfjorden.

Miljøverndepartementet har i dag stadfestet SFTs avgjørelse om halvering av glykolytslippet til Lysakerfjorden. Departementet har lagt avgjørende vekt på at det nå er viktig å finne frem til en miljømessig akseptabel løsning for den korte driftstiden på 2 år sm gjenstår for flyplassen.

Statens forurensingstilsyn (SFT) ga Luftfartsverket 19. februar 1996 pålegg om at utslippet fra anlegget for oppsamling og gjenvinning av glykol på Fornebu skal halveres. Vedtaket ble påklaget av Bærum kommune og Miljøstiftelsen Bellona.

Det er av stor betydning å finne frem til en miljømessig akseptabel løsning som kan etableres raskt for den korte driftstiden på 2 år som gjenstår for flyplassen. Alternative måter å redusere/eliminere glykolutslippet fra Fornebu på, som f.eks. tilknytning til det kommunale nettet, oppsamling og transport til VEAS og etablering av eget biologisk renseanlegg, har vært vurdert. Det svært korte tidsaspektet for bruken av flyplassen setter imidlertid klare begrensninger for hvilke utslippsløsninger som er gjennomførbare. Disse alternativene er av departementet ansett som uaktuelle ut fra en vurdering av hvilken miljøgevinst som kan oppnås sett i forhold til kostnader og praktiske problemer med å gjennomføre tiltakene.

Departementet anser en halvering av utslippet til Lysakerfjorden som den beste løsningen ut fra hensynet til den korte driftstiden for flyplassen og at løsningen allerede er etablert for inneværende avisningssesong. Departementet har lagt vekt på at pålegget vil gi en betydelig reduksjon av dagens utslipp ved at kondensatvannet fra gjenvinningsanlegget skal overføres VEAS, og overvann med svært fortynnet glykolkonsentrasjon fortsatt skal føres til Lysakerfjorden.

NIVA konkluderer med at utslippet vil være av liten betydning for oksygenforholdene i fjorden. Når det gjelder eventuelle gifteffekter av tilsetningsstoffene i avisningsvæsken, viser Folkehelsa blant annet til at de giftige egenskapene til det aktuelle tilsetningsstoffet generelt er lite kjent. NIVA konkluderer imidlertid med at eventuell gifteffekt kun opptrer lokalt i ved utslippspunktet, og at nedbryting og fortynning forhindrer at det oppstår oppkonsentrering i miljøet.

Foreløpige undersøkelser tyder på at tilsetningsstoffene konsentreres i det glykolholdige kondensatvannet som skal tas hånd om av VEAS. Dette indikerer at det er minimalt med tilsetningsstoffer i det utslippet som går til Lysakerfjorden. Resultatene må imidlertid bekreftes, og Luftfartsverket er av SFT pålagt å fremlegge en massebalanse for tilsetningsstoffene. Skulle det vise seg at tilsetningsstoffene ikke følger kondensatvannet til VEAS, men i større grad enn antatt tilføres fjorden gjennom det glykolholdige overvannet, har SFT tatt forbehold om endring av utslippstillatelsen av 19. februar 1996.

Departementet mener at man ikke bør vente med å starte opp arbeidet med å fremskaffe kunnskap om eventuelle helsemessige betenkeligheter tilknyttet konsum av fisk og skalldyr fra fjorden. Miljøverndepartementet har derfor pålagt Luftfartsverket å fremlegge et program for å kartlegge tilsetningsstoffenes eventuelle opphoping i næringskjeden i området rundt utslippspunktet i Lysakerfjorden.


Kontaktperson:Avdelingsdirektør Hæge Andenæs
Rådgiver Ida Juell


Lagt inn 20 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen