Historisk arkiv

Opprettelse av Statens naturoppsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

25. oktober 1996

Opprettelse av Statens naturoppsyn

Statens naturoppsyn er i dag opprettet ved kongelig resolusjon. Dette er en nyskapning i norsk forvaltning med formål å forebygge alvorlig miljøkriminalitet. Statens naturoppsyn skal drive oppsyn og kontroll i nasjonalparker og andre viktige naturområder. Naturoppsynet skal også gjennom registrering og dokumentasjon i oppsynsområdene øke kunnskapene om naturforholdene slik at forvaltningen får et bedre grunnlag for sine beslutninger.

Statens naturoppsyns hovedkontor som skal drive med nasjonal planlegging og koordinering av arbeidet, blir lagt til Direktoratet for naturforvaltning som en egen enhet, ledet av en direktør.

For å styrke kompetansen i oppsynet vil en del av de tyngste oppsynsoppgavene bli løst med profesjonelt oppsynspersonell. Regjeringen har i statsbudsjettet for 1997 foreslått opprettet 26 nye stillinger til dette formålet. Stillingene vil bli knyttet til hovedkontoret i direktoratet, men plassert ute i fylkene. Det vil bli stilt høye krav til kompetanse for de som skal besette disse stillingene, med bl a vekt på miljø- og politikompetanse. Det er et mål at personene som tilsettes, får begrenset politimyndighet.

Statens naturoppsyns viktigste oppgave vil være å drive oppsyn og kontroll, informasjon og veiledning. Selv om en del av de tyngste oppgavene løses av profesjonelt personell, vil det fortsatt være behov for å kjøpe oppsynstjenester. Her vil en prioritere de ordningene som fungerer godt. Fylkesmennene vil fortsatt få ansvar for kjøp av oppsynstjenester lokalt.



Lagt inn 25 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen