Historisk arkiv

Arbeidsgrupperapport om mulig avgift på sluttbehandling av avfall sendt på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

2. mai 1997

Arbeidsgrupperapport om mulig avgift på sluttbehandling av avfall sendt på høring

En interdepartemental arbeidsgruppe har vurdert utforming og konsekvenser av en evt. avgift på avfall som går til sluttbehandling (fyllplass eller forbrenning). En slik avgift vil kunne føre til økt gjenvinning av avfall og dermed redusere miljøproblemene forårsaket av avfall. Bl.a. vil utslippene av klimagassen metan fra fyllplasser kunne bli redusert med 70 - 80 prosent. Et sammendrag av arbeidsgruppens rapport sendes nå på høring.

Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen uttaler at arbeidsgruppens vurderinger og anbefalinger er svært interessante. En slik avgift vil være positiv både ved at den stimulerer til avfallsreduksjon og økt gjenvinning, samtidig som avgiften vil kunne redusere de norske klimagassutslippene betydelig. Berntsen presiserer imidlertid at Regjeringen ikke vil ta endelig stilling til innføringen av en sluttbehandlingsavgift før etter at arbeidsgruppens rapport har vært på høring.

Beregninger viser at mengden organisk avfall som deponeres kan reduseres med ca. 55 prosent dersom det innføres en sluttbehandlingsavgift på 300 kr pr tonn avfall som leveres til forbrenning og deponering med gassuttak, og 500 kr pr tonn for avfall som leveres til deponering uten gassuttak, Dette vil - i kombinasjon med at det forventes at samtlige fyllplasser installerer utstyr for uttak av metan - føre til en reduksjon i metanutslippene fra fyllplassene på 70 - 80 prosent i løpet av 5 - 10 år. En slik reduksjon tilsvarer 8 - 9 prosent av dagens samlede norske klimagassutslipp. Beregningene er gjort under forutsetning av at avfallsmengdene holder seg stabile.

Arbeidsgruppen har anslått provenyinntektene til ca 1 milliard kroner ved innføring, dersom en avgiftssats på hhv. kr. 300,- og 500,- pr. tonn avfall (til anlegg hhv. med og uten gassuttak) legges til grunn. Inntektene vil etterhvert bli betydelig redusert som følge av at mengdene avfall til sluttbehandling reduseres. Avgiftsbelastningen vil fordele seg noenlunde jevnt på næringslivet og husholdningene.

I Miljøverndepartementets budsjettproposisjoner de to siste årene er det varslet at departementet vil utrede muligheter for og konsekvenser av å innføre en statlig avgift på sluttbehandling av avfall. Rapporten fra arbeidsgruppen som har vært ledet av Miljøverndepartementet og med representanter fra Finansdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Kommunal- og arbeidsdepartementet, er den direkte oppfølgingen av dette. Rapporten er samtidig en oppfølging av et av forslagene i NOU 1996:9 Grønne skatter - en politikk for bedre miljø og høy sysselsetting (Grønn skattekommisjon)

Kontaktperson i MD: Avdelingsdirektør Ellen Hambro, tlf 22 24 58 15

Lagt inn 2 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen