Historisk arkiv

Årlig rapport om rikets miljøtilstand - Hver sektor utarbeider miljøhandlingsplaner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

6. juni 1997


Årlig rapport om rikets miljøtilstand

Hver sektor utarbeider miljøhandlingsplaner

I stortingsmeldingen om miljøvernpolitikk for en bærekraftig utvikling foreslår Regjeringen at det legges fram en årlig rapport om "Rikets miljøtilstand" for Stortinget. Rapporten kalles " Regjeringens miljøprofil og rikets miljøtilstand" og skal blant annet gi en oversikt over resultater som er oppnådd og prioriteringen av miljøverntiltak videre. Rapporten legges fram samtidig med statsbudsjettet.

Til nå har sektormyndighetene rapportert om sin miljøverninnsats gjennom opplegget for "Miljøprofilen i statsbudsjettet". Den beskriver departementenes planlagte satsing på miljøområdet, og gir blant annet en oversikt over de bevilgningene til miljøvernformål som ligger inne i de forskjellige departementenes budsjettet.

"Regjeringens miljøprofil og rikets miljøtilstand" går lenger enn dette. Det vil bli en mer systematisk rapportering av Regjeringens samlede miljøverninnsats, knyttet til miljøvernpolitiske resultatområder og myndighetenes mål for disse områdene.

Miljøhandlingsplan

Prinsippet om at alle sektorer har et selvstendig ansvar for miljøkonsekvensene av sin virksomhet, står sentralt i norsk miljøvernpolitikk. Sektormyndighetene skal ta ibruk virkemidler, kunnskaper og kreativitet for å bidra til å sikre en bærekraftig utvikling og forebygge miljøskader.

For å styrke sektorenes ansvar ytterligere, skal hver sektor utarbeide miljøhandlingsplaner. Det utarbeides sektorvise arbeidsmål som en del av disse handlingsplanene der dette er hensiktsmessig. Målene vil bli utarbeidet med utgangspunkt i de internasjonale forpliktelsene Norge har inngått, og i forhold til andre miljøvernpolitiske mål vi har satt oss. Det må arbeides tett på tvers av sektorene dersom forpliktelsene skal innfris. Gjennom handlingsplanene skal man sørge for å oppnå en kostnadseffektiv fordeling av tiltakene for å få til ønskede resultater så effektivt og raskt som mulig.

Hensikten med de sektorvise miljøhandlingsplanene er blant annet å styrke mål- og resultatoppfølgingssystemene slik at Regjeringens samlede miljøvernpolitiske innsats blir mer effektiv og koordinert. Dette kan bidra til at man velger de riktige virkemidlene for å nå de miljøvernpolitiske målene som er satt.

Et resultatoppfølgingssystem gjør det mulig å se om den samlede miljøverninnsatsen er tilfredsstillende i forhold til mål og forpliktelser, og om fordelingen mellom sektorer og kilder er kostnadseffektiv. Det er viktig å få mest mulig miljø ut av hver krone. Systemet skal bli et verktøy slik at målene kan justeres og bruken av virkemidler i miljøvernpolitikken etterhvert som det er behov for det. En viktig del av miljøvernmyndighetenes oppgave er å samordne Regjeringens arbeid på disse områdene.

Gjennomgripende systematisering

Regjeringen legger med andre ord opp til en gjennomgripende systematisering av den sektorovergripende miljøvernpolitikken. Den skal omfatte Regjeringens samlede miljøvernpolitiske satsing og resultatene. Arbeidet med et sammenhengende sett av indikatorer og effektive rapporteringsystemer skal skje i nært samarbeid mellom Miljøverndepartementet og de berørte sektordepartementene. Det skal foretas en særlig grundig gjennomgang av ett til tre departementer hvert år for å forsikre seg om at departementene følger opp miljøinnsatsen på sitt ansvarsområde.

Det statlige resultatoppfølgingssystemet må suppleres med rapportering av gjennomførte miljøverntiltak i kommunene og i næringslivet, og med øvrig miljøstatistikk, for å gi et fullstendig grunnlag for den årlige rapporten om rikets miljøtilstand. Informasjon om gjennomførte miljøverntiltak i kommunene vil gi et nødvendig grunnlag for å kunne vurdere om nasjonale miljømål nås på en kostnadseffektiv måte og om det er behov for endret virkemiddelbruk m.m. Arbeidet med å videreutvikle et slikt rapporteringsystem vil skje i samarbeid med kommunesektoren.


linkdoc022005-040003#docSt.meld.nr. 58 (1996-97) Om miljøpolitikk for en bærekraftig utvikling
http://odin.dep.no/repub/96-97/stmld/58/

Lagt inn 6 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen