Enighet om skjerpede reduksjonskrav
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Jagland
Utgiver: Miljøverndepartementet
Pressemelding | Dato: 24.09.1997 | Sist oppdatert: 21.10.2006
Pressemelding
24. september 1997
Ozon-forhandlingene:
Enighet om skjerpede reduksjonskrav
Industrilandene har fått skjerpet kravet til reduksjon i forbruket av det sterkt ozonreduserende stoffet metylbromid, som også er kreftfremkallende. Det skjedde under den fjerde reforhandlingen av Montrealprotokollen som nettopp er avsluttet. Stans i forbruket av dette stoffet skal skje innen år 2005, mot tidligere avtalt 2010. Det er også et viktig steg i riktig retning at u-landene nå aksepterer utfasing av metylbromid innen 2015. Dermed er det fastlagt planer for utfasing av alle ozonreduserende stoffer for alle land, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen i en kommentar til resultatene av forhandlingene.
Det ble også oppnådd enighet om at alle land skal opprette lisensieringssystemer for internasjonal handel med regulerte stoffer, slik at handelen kan bringes under bedre kontroll. Dette vil være et viktig mottrekk mot den økende smuglingen og illegale internasjonale handelen med ozonreduserende stoffer. Norge ønsket enda sterkere innstramminger i Montrealprotokollen enn det ble enighet om i denne omgang, spesielt for metylbromid. Likevel vil forhandlingsresultatet kunne bringe oss et viktig skritt videre.
- Norge har vært en pådriver både i arbeidet med etableringen av Montrealprotokollen og ved senere skjerpinger av avtalens forpliktelser. Jeg er spesielt fornøyd med at det nå er vedtatt tidsplaner for utfasing av alle ozonreduserende stoffer for alle parter til protokollen, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen, som understreker at ikke alle problemer er løst. I de siste åra har svekkelsen av ozonlaget i vårmånedene økt i omfang både over Antarktis og Arktis. Vi må forvente at ozonlaget blir ytterligere redusert som følge av stoffer som er sluppet ut i tidligere år. Det er nå av avgjørende betydning at landene følger opp sine forpliktelser. Her ligger det en særlig utfordring for u-landene, som skal begynne å trappe ned sitt forbruk av ozonreduserende stoffer først etter 1999.
Norge har tatt i bruk nødvendige virkemidler for å realisere nasjonale målsettinger som til dels er strengere enn våre internasjonale forpliktelser. Så sent som i juni i år ble det fastsatt nye forskrifter for hydroklorfluorkarboner (HKFK) og metylbromid. Nasjonalt har vi nå regulert alle ozonreduserende stoffer og bekreftet viljen til å følge opp forpliktelsene gjennom praktisk handling, sier miljøvernministeren.
Reduksjonen i bruken av ozonreduserende stoffer i Norge har i stor grad vært muliggjort gjennom et godt samarbeid mellom miljøvernmyndighetene og berørt industri og næringsliv. Dette samarbeidet er et eksempel til etterfølgelse når vi i dag står foran nye utfordringer innenfor andre områder, som reduksjon av luftforurensninger og utslipp av klimagasser.
Montrealprotokollen for stoffer som reduserer ozonlaget ble undertegnet i 1987 og er ratifisert av 163 land. Avtalen har bidratt til en sterk reduksjon i den globale produksjonen og forbruket av ozonreduserende stoffer, spesielt klorfluorkarboner (KFK) og haloner.
Lagt inn 24 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen