Historisk arkiv

FN trenger en sterk miljøorganisasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding


03. februar 1997

FN trenger en sterk miljøorganisasjon

-Vi trenger en sterk miljøorganisasjon som får en tyngre rolle i FN-systemet, og som blir slagkraftig. Dette sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen foran styremøtet i FNs miljøprogram (UNEP) som åpner i Nairobi, Kenya, 5. februar.

UNEP er inne i en meget vanskelig økonomisk situasjon. Organisasjonen må kutte betydelig ned på budsjettet, og må sannsynligvis holde aktivitetene innenfor en ramme av 25 millioner dollar i år.

-Sett i forhold til de store miljøutfordringene verden står overfor, er dette kritisk, mener Berntsen. Norge og de andre nordiske landene har opprettholdt sine bidrag til UNEP, og sto for 30 prosent av finansieringen i fjor. Forøvrig har de frivillige bidragene bare gått nedover de siste åra, og særlig merker man at USA har redusert sitt bidrag betydelig. Det nytter ikke å drive en organisasjon som står foran så store oppgaver på et så usikkert grunnlag. På styremøtet vil jeg varsle at Norge vil opprettholde sitt bidrag på et høyt nivå.

Berntsen understreker at det også er viktig å gi miljøspørsmålene større gjennomslagskraft i hele FN-systemet, og at tida er moden for å utvikle en miljøorganisasjon som kan sikre at miljøspørsmålene får en høy status i FN-systemet. Han vil ta opp dette spørsmålet på styremøtet.

Miljøgifter og kjemikalier

Miljøgifter og kjemikalier vil også stå sentralt på styremøtet. Berntsen sier han er glad for at UNEP har tatt initiativet til å få nedsatt en komite som skal forhandle om en juridisk bindende avtale om internasjonale tiltak rettet mot organiske miljøgifter (Persistent organic pollutants/POP). Det er enighet om at man skal begynne med de 12 "verste" stoffene (blant andre PCB, DDT og dioksiner).
-Jeg regner med at lista vil bli utvidet etterhvert, og vil gå inn for at føre-var-prinsippet nedfelles i en slik avtale, sier Berntsen.

Det forhandles også om en avtale som skal omfatte informasjonsutveksling om kjemikalier generelt, og systemet med forhåndssamtykke fra importørlandet ved eksport av forbudte eller strengt regulerte kjemikalier spesielt (Prior informed consent procedure/PIC). Avtalen vil først og fremst få betydning for utviklingslandene. Etter planen skal forhandlingene være fullført i løpet av året.


Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen