Historisk arkiv

Hamar kommune - avgjørelse i spørsmålet om framtidige utbyggingsområder i kommuneplanen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding


4. april 1997

Hamar kommune - avgjørelse i spørsmålet om framtidige utbyggingsområder i kommuneplanen

Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen har med bakgrunn i innsigelser fra fylkeskommunen, fylkesmannen og fylkeslandbruksstyret i Hedmarkikkegodkjent utbyggingsområdene Voll Gård boligområde, Ingeberg boligområde og Bringebu hytteområde. Samtidig er parsellen mellom Vien og Torshov (del av alt. A) av ny trase for RV 25 godkjent.

De foreslåtte utbyggingsområdene på Voll Gård og Ingeberg kommer i konflikt med sentrale landbruksinteresser. Miljøvernministeren legger vekt på at kommunen må vurdere boligbygging på flyplassområdet før det er aktuelt å omdisponere dyrkingsjord av høy kvalitet. Han ser svært positivt på at det i kommuneplanen er lagt opp til fortetting i sentrum og villaområdene. Det legges til grunn for avgjørelsen at kommunens behov for nye utbyggingsareal i planperioden kan dekkes ved fortetting, allerede godkjente areal i gamle Vang kommune og utnytting av flyplassområdet. Kommunens valg av utbyggingsretning på lang sikt bør skje innenfor omforente regionale rammer hvor særlig utbyggingspotensialet i tilknytning til jernbanenettet blir tillagt vekt. Dette innebærer at kommunen må samarbeide nært med fylkeskommunen og avvente resultatene av prosjektet for samordnet miljø-, areal- og transportplanlegging (SMAT) i Hamarregionen.

På samme måte som for valg av langsiktig utbyggingsstrategi mener miljøvernministeren at spørsmålet om bygging av ny RV 25 bør vurderes i et helhetlig regionalt perspektiv. Det innebærer at en avventer resultatene fra SMAT-prosjektet før det arbeides videre med utbyggingen av ny veg. Selv om det ikke er aktuelt å bygge ny veg i denne planperioden, godkjennes parsellen mellom Vien og Torshov. Bakgrunnen for dette er at en ønsker å hindre at traseen bygges igjen.

Det foreslåtte hytteområdet ved Bringebu godkjennes ikke på grunn av faren for økt ferdsel inn i leveområdet for villreinstammen i Rondaneområdet. Miljøvernministeren legger vekt på at Norge forvalter de siste livskraftige bestander av den opprinnelige ville fjellreinen i Europa. Allerede i dag har villreinen sluttet og bruke deler av Rondane på grunn av ferdsel. Det er helt avgjørende for villreinens fortsatte eksistens i området at prosessen med "bit for bit" fortregning av villreinen stanses og helst reverseres.

Lagt inn av 4 april 1997 Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen