Historisk arkiv

Helse- og miljøfarlige kjemikalier skal stanses innen en generasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

13. oktober 1997

Helse- og miljøfarlige kjemikalier skal stanses innen en generasjon

-Utslipp og bruk av kjemikalier som utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø skal stanses innen en generasjon, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen. Videre vil industrien bli pålagt å utrede null-utslipp i forbindelse med framtidige utslippstillatelser, sier Berntsen.

Helse- og miljøfarlige kjemikalier utgjør en alvorlig trussel mot økosystemene som danner livsgrunnlaget for framtidige generasjoner. Arbeidet med å redusere utslipp og bruk av helse- og miljøfarlige kjemikalier er derfor ett av hovedsatsingsområdene i Regjeringens arbeid for å sikre en bærekraftig utvikling, og vil bli høyt prioritert i 1998.

Nye resultatmål for kjemikaliearbeidet skal sikre rask reduksjon i utslippene av de farligste kjemikaliene og redusert risiko for alle typer kjemikalier. Utslipp og bruk av kjemikalier som utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø skal kontinuerlig reduseres og stanses innen en generasjon (25 år). Prosessen starter med at utslipp av særlig prioriterte kjemikalier stanses eller reduseres vesentlig innen år 2000, 2005 og 2010. Arbeidet med å utvikle og iverksette en utfasingsstrategi for disse kjemikaliene får høy prioritet i 1998.

Etterat de store punktutslippene er sterkt redusert i løpet av de siste tiårene, er hovedutfordringene nå knyttet til diffuse tilførsler fra bl.a. produkter og langtransporterte tilførsler. Arbeidet med å redusere utslipp via produkter, og utvikle virkemidler tilpasset de internasjonale reguleringene på kjemikalieområdet er derfor prioritert i 1998.

- Det betydelige antall kjemikalier som finnes på markedet i ulike produkter gjør det viktig å tilrettelegge for ansvar og medvirkning fra næringslivet, herunder tilrettelegging for utvikling av mindre miljøbelastende produkter. Videre vil det internasjonale arbeidet for omfattende begrensninger og utfasinger av de farligste kjemikaliene fortsatt få stor oppmerksomhet, sier miljøvernministeren.

Det er et stort behov for bedre kunnskap om tilførsler og effekter av helse- og miljøfarlige kjemikalier. Det vil derfor bli satset på forskning og utredning på dette området, med særlig fokus på å skaffe ytterligere kunnskaper om kilder til diffuse utslipp og om langtidseffektene.

Kravet om utredning av null-utslipp i forbindelse med framtidige utslippstillatelser i industrien vil gjelder både kjemikalier og andre utslipp.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen