Historisk arkiv

Historisk avtale inngått: Klimagassutslipp fra aluminiumindustrien halveres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

9. juni 1997


Historisk avtale inngått:

Klimagassutslipp fra aluminiumindustrien halveres

Forhandlingene om en klimagassavtale mellom Miljøverndepartementet og norsk aluminiumindustri er nå fullført. Resultatet er at bransjens utslipp av klimagasser skal reduseres med 55 prosent per tonn aluminium innen utløpet av år 2005 - sammenlignet med basisåret 1990. Dette utgjør 2,2 millioner tonn CO2-ekvivalenter eller fire prosent reduksjon av de totale norske klimagassutslippene.

Avtalen mellom Elkem Aluminium, Hydro Aluminium, Sør-Norge Aluminium og Miljøverndepartementet som blir underskrevet i dag, er den første i sitt slag i Norge. Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen understreker betydningen av å finne fram til nye tiltak for å få redusert klimagassutslippene i Norge. Han betrakter derfor denne avtalen med aluminiumindustrien som et vesentlig bidrag i dette arbeidet. Miljøvernministeren sier at det er positivt at man på denne måten har fått industrien aktivt med på tiltak som bidrar til å nå miljømål. En betydelig del av utslippsreduksjonene er allerede gjennomført, slik at de spesifikke klimagassutslippene CO 2og CF -gasser fra aluminiumindustrien var 35 prosent lavere i 1995 enn i 1990 - som tilsvarer en reduksjon på 1,7 millioner tonn.

Bakgrunnen for dagens avtale er regjeringens Stortingsmelding nr. 41 (1994-95): "Om norsk politikk mot klimaendringer og utslipp av nitrogenoksider (NO x)." I denne meldingen oppfordret regjeringen industrien til å inngå avtaler om reduksjon av klimagassutslipp som ikke omfattes av CO 2-avgiften. Under Stortingets behandling av meldingen sluttet flertallet seg til regjeringens forslag om å prøve ut et system med avtalefestet reduksjon innen flere bransjer i prosessindustrien. Miljøvernministeren sier at regjeringen vil - dersom avtalens målsetting ikke oppnås - vurdere om det er nødvendig å ta i bruk sterkere virkemidler som direkte reguleringer og avgifter.

Lederne for de tre aluminiumselskapene, Eivind Reiten (Hydro), Bernt Reitan (Elkem) og Jan Yttredal (Sør-Al) sier at de er fornøyd med den samarbeidsvilje avtalen er et uttrykk for. Industrien gjennomfører betydelige investeringer, men det fremheves at disse for en stor del er lønnsomme.En forutsetning for ytterligere tunge investeringer, er at det gis rammevilkår som muliggjør lønnsom drift i Norge.

Administrerende direktør i Prosessindustriens Landsforening (PIL), Arve Thorvik, sier at man ønsker å utvide partnerskapslinjen med myndighetene: - Flere nye bransjer er derfor beredt til å starte forhandlinger om klimagassavtaler. Avtalen med aluminiumindustrien fører alene til en reduksjon av klimagassutslippene fra den samlede norske prosessindustri med 12 prosent i tidsrommet 1990-2005.


Lagt inn 12 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen