Historisk arkiv

Miljøatlas over Kola - omfattende rapport overleveres på Barentsrådsmøte 8-9. oktober 1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

8. oktober 1997

Miljøatlas over Kola - omfattende rapport overleveres på Barentsrådsmøte 8-9. oktober 1997

Investeringer i miljøtiltak i tungindustrien på Kola vil betale seg raskt, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen som nylig har mottatt resultatene av 4 års geokjemiske undersøkelser på Kola.

Rapporten overleveres til den russiske miljøvernminister Victor Danilov-Daniljan og miljøvernsjefen i Murmansk fylke, Ivan Vishnjakov av statssekretær Erik Orskaug under Barentsrådets miljøvernministermøte i St. Petersburg den 8. oktober.

Undersøkelsene er for en stor del finansiert av Miljøverndepartementet og utført i et samarbeid mellom Norges Geologiske Undersøkelse (NGU), Den Geologiske Forskningssentralen i Finland og Central Kola Expedition i Russland, under ledelse av NGU.

-Dette er ett av flere vellykkede miljøprosjekter vi har gjennomført i barentssamarbeidet, sier miljøvernministeren, og tilføyer at det ikke lenger kan være noen unnskyldning for manglende utslippsreduksjoner. Enorme verdier i form av verdifullt metallstøv har i årenes løp blitt spydd ut gjennom skorsteinspipene på Kola. Enkelte steder er det påvist høyere metallinnhold i jordsmonnet rundt smelteverket enn det er i den malmen de graver ut på Kola. Vi har fornyet påtrykket på russerne for å gjennomføre miljøtiltak på Kola, samtidig som vi tilbyr dem støtte og opplæring, sier Thorbjørn Berntsen.

En har nå et mye bedre grunnlag for identifisering og prioritering av miljøtiltak i industrien på Kola. Kartleggingen viser bl.a. stort økonomisk potensiale i modernisering av industriprosesser og gjenvinning av utslipp. Utbredelsen i miljøet av mer enn 50 kjemiske stoffer er kartlagt, 6 av disse er radionuklider. Miljøatlaset som dekker den forurensede vestlige halvdel av Kola-halvøye og grenseområdene i Øst-Finnmark vil være en viktig referanse for miljøforvaltningen, vitenskapsinstitusjoner og industrien selv.

-Utbredelsen av metaller som nikkel, bly, kobber, sølv, platina og palladium viser at store økonomiske verdier slippes rett ut fra smelteverkene på Kola og akkumuleres i jordsmonnet. F.eks. er verdien av kobolt, kobber og nikkel som slippes ut hvert år fra smelteverket i Monchegorsk i overkant av 100 mill. kr. Edelmetallene kommer i tillegg.

- Gruveindustrien forårsaker spredning av metaller med vind og vann.

- Radionuklider finnes i jordsmonn nær kysten og er sannsynligvis bragt dit av sjøsprøyt fra Barentshavet. Kilden for cecium er sannsynligvis prøvesprengninger på -60-tallet.

- 5-10 km fra smelteverkene er tungmetallkonsentrasjonen over tålegrenseverdien. Imidlertid avtar avsetningen av metaller meget raskt med avstanden fra kilden. 100-200 km fra kilden finnes nesten ikke spor av metallutslipp fra industrien i jordsmonnet.

Lagt inn 8 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen