Historisk arkiv

Miljøsamarbeid med Sør-Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

07. februar 1997

Miljøsamarbeid med Sør-Afrika

Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen besøker Sør-Afrika 8-11. februar for å ha samtaler med den sørafrikanske miljøvernministeren Pallo Jordan og vannministeren Kader Asmal for å konkretisere miljøvernsamarbeidet mellom Sør-Afrika og Norge. Utgangspunktet for samtalene er avtalen om miljøsamarbeid som ble inngått under statsministerens besøk til Sør-Afrika i februar 1996. Videre hadde representanter fra Miljøverndepartementet, Utenriksdepartementet og NORAD samtaler med sørafrikanske miljømyndigheter i mai 1996 for å diskutere mulige samarbeidsområder.

Sør-Afrika har betydelige miljøproblemer på grunn av store urensede utslipp til luft, vann og jord. Bare et fåtall industribedrifter har bygd renseanlegg, noe som resulterer i omfattende forurensning. Sør-Afrika har en kullbasert energisektor med relativt lav effektivitet, og står for 15% av de totale CO2-utslipp i Afrika. Knappheten på vann er sterkt økende og i dag mangler 80% av befolkningen tilfredsstillende sanitærløsning og 12 millioner mennesker mangler tilgang på drikkevann. Dette gjør at Sør-Afrika står overfor store miljø- og utviklingsproblemer som vil kreve betydelige ressurser for å løse.

Berntsen vil videre få innføring i forvaltningen av sørafrikanske nasjonal- parker. Det vil også bli avlagt et besøk på den tidligere fangeøya Robben Island, som nå er erklært som et kulturminne. Kulturminnevern vil være et viktig samarbeidsområde mellom norske og sør-afrikanske miljømyndigheter. I Sør-Afrika finnes spor etter menneskehetens utvikling de siste 2 millioner år mens vi i Norge bare har fra de siste 10000 år.

Den totale norske støtten til miljøtiltak forventes å bli i størrelsesorden 20 millioner kroner over en periode på tre år finansiert over bistandsbudsjettet. Dette inkluderer den gaven på 6 millioner kroner som statsministeren gav til Robben Island. Institusjonelt samarbeid vil være sentralt. I tillegg vil det satses på samarbeidsprosjekter innen renere produksjon og i små og mellomstore bedrifter, avfallsprosjekter i svarte boområder, vannprogrammer og forskning.

Miljøsamarbeidet vil bli gjennomført ved at norske institusjoner vil samarbeide med sørafrikanske om gjennomføringen av konkrete prosjekter. Det tas sikte på å utvikle et samarbeid som kan bestå utover den perioden Norge vil gi bistand til Sør-Afrika.


Lagt inn 12 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen