Historisk arkiv

Miljøverndepartementet opprettholder Fylkesmannens vedtak om avløpsrensing på Gardermoen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

14. april 1997

Miljøverndepartementet opprettholder Fylkesmannens vedtak om avløpsrensing på Gardermoen

Jeg mener at etableringen av Gardermoen sentralrenseanlegg er en god miljømessig løsning, og opprettholder fylkesmannens vedtak om utslippstillatelse til Ullensaker kommune, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen. Det er lagt opp til en meget høy rensegrad, med fjerning av både nitrogen og fosfor, og det er forutsatt bakteriebehandling av restutslippene for ytterligere å redusere ulempene for jordbruksvanning og bading. Ullensaker kommune vil, i samarbeid med fylkesmannen, også arbeide videre med å vurdere muligheter for ytterligere tiltak for å redusere forurensningene til Leira.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus gav i juni 1996 Ullensaker kommune tillatelse til utslipp til Leira av kommunalt avløpsvann fra et nytt sentralrenseanlegg ved Gardermoen. Tillatelsen innebærer nedleggelse av fem eksisterende anlegg i Ullensaker og Nannestad som i dag har utslipp til Leiravassdraget, og strenge rensekrav på det nye renseanlegget. Utslippene til Leiravassdraget vil dermed bli redusert med 20-30% sammenlignet med dagens tilstand.

Avgjørelsen ble påklaget av de andre Romeriks-kommunene Fet, Gjerdrum, Skedsmo og Sørum, samt av Akershus Jeger- og fiskerforbund og berørte grunneiere, som fryktet for skader på Leiravassdraget. Departementet har i klageomgangen vurdert alternativer til sentralrenseanlegget på Gardermoen, herunder ett felles renseanlegg for hele Romerike ved Glomma/Nordre Øyeren.

Utredninger utført av Interconsult viser at merkostnadene ved etablering av ett felles anlegg er i størrelsesorden 200 mill kr, inkludert allerede utførte arbeider/inngåtte kontrakter. Departementet har, etter møter med de berørte kommunene og en vurdering av aktuelle finansieringsløsninger ikke funnet det mulig med en løsning med ett felles renseanlegg på Romerike. Denne alternative løsningen ville heller ikke kunne stå ferdig til flyplassåpningen, slik stortingsvedtaket om utbygging av hovedflyplass på Gardermoen la til grunn.

Lagt inn 14 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen