Historisk arkiv

Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen: Det er vår plikt å ta vare på det biologiske mangfoldet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

6. juni 1997


Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen:

Det er vår plikt å ta vare på det biologiske mangfoldet

-Det er helt uakseptabelt at så mange arter forsvinner hver eneste dag. Det biologiske mangfoldet er selve forsikringsfondet for livsmiljøet til kommende generasjoner, og det er vår plikt - i samarbeid med andre land - å ta vare på dette, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen. I stortingsmeldingen om miljøvernpolitikk for en bærekraftig utvikling legger Regjeringen opp til en strategi for å bevare det biologiske mangfoldet.

Bare 1,75 millioner av de mellom 7 og 20 millioner artene som finnes på kloden er kjent. Det er dette biologiske mangfoldet som er grunnlaget for menneskets eksistens og avgjørende for verdiskaping, velferd og livskvalitet. Det bidrar til å dekke menneskenes behov for blant annet mat, medisiner, brensel, opplevelse, estetikk og avkopling. Mangfoldet er også grunnlaget for livsviktige prosesser på kloden, som; vannhushold, lokalklima, rensing av vann og luft, jorddannelse og stoffomsetning av for eksempel nitrogen og karbon.

Tap av biologisk mangfold er et alvorlig globalt problem som er i ferd med å undergave grunnlaget for bærekraftig utvikling. Økosystemer forringes og arter og bestander tapes i et omfang av flere hundre, om ikke flere tusen ganger det naturlige. De går tapt for alltid. Genetiske ressurser som er grunnlaget matproduksjon, bioteknologisk utvikling og andre former for bruk av levende ressurser forvitrer. Dette fører til at framtidige generasjoner får færre valgmuligheter.

Regjeringen prioriterer det internasjonale arbeidet under Konvensjonen om biologisk mangfold høyt. Mellom 50 og 90 prosent av artsmangfoldet finnes i de tropiske regnskogene. Samtidig er mangfoldet i mange utviklingsland under strekt press. Regjeringen legger vekt på å bistå utviklingslandene i deres oppfølging av konvensjonen både gjennom bistand og multilateralt samarbeid.

Nasjonal strategi

Også i Norge skjer det en utarming av det biologiske mangfoldet. Syv departementer har utarbeidet utkast til sektorplaner for oppfølging av biokonvensjonen. I tillegg har noen utvalgte kommuner utarbeidet planer. Regjeringens strategi og prioriterte innsatsområder bygger på disse planene. Strategien vil bli utdypet i form av en samlet nasjonal handlingsplan.

De overordede målene i strategien er:

  • Ytterligere tap av biologisk mangfold skal begrenses ved å okus mot årsakene til tapet.
  • Bruk av biologisk mangfold skal være økologisk bærekraftig.
  • Truet og sårbart biologisk mangfold skal vernes og om mulig restaureres.

Regjeringen vil arbeide for å sikre:

  • Et representativt utvalg av alle naturtyper, samt de større sammenhengende urørte naturområdene.
  • Et bredest mulig mangfold i kulturpåvirkede miljøer.
  • Levedyktige bestander av alle kjente og naturlig forekommende arter av virveldyr, høyere planter og endemisk arter.
  • Et bredt og representativt utvalg av arter, innen grupper av virvelløse dyr, laverestående planter (lav, moser og alger), sopp og mikroorganismer blant annet med vekt på samfunnsmessig og økologisk viktige arter.
  • Den genetiske variasjonen innen og mellom bestander hos truede, sårbare, utnyttbare og dyrkede arter.

Regjeringen vil blant annet styrke kunnskapsgrunnlaget gjennom overvåking, kartlegging, forskning og utdanning.

Det understrekes at den enkelte næring og sektormyndighet har ansvar for å innarbeide hensynet til biologisk mangfold i tråd med Regjeringens mål og strategi.

Om lag 90 prosent av arealene i Norge er landbruks-, natur- og friluftsområder. Regjeringen vil vurdere å utvikle mulige endringer i arealkategoriene og eventuelt innføre "soner" for sikring av biologisk mangfold. Det vil videre bli vurdert å utvikle Rikspolitiske retningslinjer for biologisk mangfold.

5-års utviklingsprogram

Regjeringen vil gjennomføre et femårig statlig-kommunalt utviklingsprogram som vil bidra til at alle nivåer - lokalt, regionalt og nasjonalt - og relevante sektorer, får et bedre beslutningsgrunnlag for å forvalte mangfoldet.

Utviklingsprogrammet har tre faser:

  • Identifisering av nasjonalt, regionalt og lokalt kunnskapsbehov og eksisterende informasjonstilfang.
  • Kartlegging og verdiklassifisering av biologisk mangfold.
  • Etablering av et nasjonalt overvåkingsprogram for biologisk mangfold.

Overvåkingsprogrammet skal være på plass i løpet av 2002.

Regjeringen tar sikte på at det utviklingsprogrammet som her er skissert skal utgjøre et samlet grunnlag for de ordinære plan- og beslutningsprosesser som er knyttet til forvaltningen av det biologiske mangfoldet i Norge. Dette grunnlaget vil bestå av kartfestet informasjon der det biologiske mangfoldet er beskrevet og inndelt i ulike kategorier basert på nasjonale, regionale og lokale verdikriterier, samt veiledende sektorovergripende retningslinjer for bruk av vern av de ulike kategoriene. De nasjonale retningslinjene vil bli utarbeidet av Miljøverndepartementet i samråd med berørte departementer.

Oppfølging grønn skattekommisjon

Arbeidet med oppfølging av Grønn Skattekommisjon innebærer at forslaget om naturavgift skal vurderes. Utgangspunktet for tanken om en naturavgift, er at den som beslaglegger areal i dag ikke betaler for den endringen eller skaden i det biologiske mangfoldet som dette fører med seg. Tilsvarende synliggjøres heller ikke kostnadene knyttet til at friluftsområder, estetiske verdier eller kulturminner forringes eller utslettes som følge av utbygginger.

Det legges opp til at vurderingene av en eventuell naturavgift skal ses i sammenheng med miljøvernmyndighetenes landsomfattende kartlegging, verdiklassifisering og overvåking av biologisk mangfold som planlegges gjennomført i 1998-2003. Det presiseres at en eventuell naturavgift ikke kan innføres i nærmeste framtid.

Det vil bli foretatt en systematisk gjennomgang av statsbudsjettets utgiftsside i forbindelse med de årlige budsjettbehandlingene blant annet med sikte på å fjerne subsidier som har negativ innvirkningpå det biologiske mangfoldet.

Verneområder

Verneområder vil fortsatt være en bærebjelke i arbeidet med å sikre det biologiske mangfoldet i Norge. Dette innebærer at nasjonalparkplanen skal være gjennomført innen 2008, og at de tematiske verneplanene for myr, våtmark, edelløvskog og sjøfugl vil være ferdigstilt innen 2005. Arbeidet med marine verneområder, kystverneplan for Troms og Nordland og verneplan for havstrand og elveos i Møre og Romsdal er igangsatt. Barskogvernet følges opp. Regjeringen vil fremme forslag om ytterligere vern av de artiske områdene.

Regjeringen vil vurdere å styrke det juridiske grunnlaget for vernearbeidet ved eventuelle endringer i Naturvernloven. Endringene vil blant annet kunne omfatte hjemmel for vern av nøkkelbiotoper, klargjøring av skjøtselshjemlene, regulering av utsetting, eksport og import planter og virvelløse dyr på land samt vurdering av en eventuelt oppheving av paragraf 7 naturvernloven hvor det heter at senere reguleringsvedtak kan oppheve tidligere vernevedtak.


linkdoc022005-040003#docSt.meld.nr. 58 (1996-97) Om miljøpolitikk for en bærekraftig utvikling
http://odin.dep.no/repub/96-97/stmld/58/

Lagt inn 6 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen