Historisk arkiv

Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen: Lokal Agenda 21 bør bli den største miljødugnad noensinne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

6. juni 1997


Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen:

Lokal Agenda 21 bør bli den største miljødugnad noensinne

-Lokal Agenda 21 bør bli den største miljødugnaden noensinne, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen. I stortingsmeldingen om miljøvernpolitikk for en bærekraftig utvikling forslår Regjeringen en satsing på slike lokale miljøplaner og tiltak. Det legges vekt på å mobilisere til deltakelse fra kommuner, organisasjoner, andre interessegrupper, næringslivet og befolkningen. Det skal også utarbeides en handlingsplan for storbyutvikling.

På FNs konferanse om miljø og utvikling i Rio i 1992 ble kommunene over hele verden oppfordret til å samarbeide med sine innbyggere, organisasjoner og private foretak om en lokal Agenda 21. Bakgrunnen er blant annet at de store, globale miljøproblemene kan ses på som summen av det som skjer lokalt. Det ble oppfordret til en bred mobilisering for å sikre at det som skjer i lokalsamfunnene er i tråd med en bærekraftig utvikling, at det gir god miljøkvalitet og legger grunnlaget for en god livskvalitet for befolkningen.

Norge er allerede kommet et godt stykke på vei gjennom Miljøvern i kommunene (MiK)-reformen. Over statsbudsjettet har om lag 700 millioner kroner vært øremerket til dette formålet. I tillegg kommer de ressursene kommunene selv har satset. Dette løftet har ført til en rekke gode resultater; både innenfor de tradisjonelle områdene som vann, renovasjon, friluftsliv og ressursforvaltning som innenfor nyere områder som kildesortering, kulturminner, biologisk mangfold og miljølære i skolen.

De fleste kommunene har allerede en eller annen form for lokale handlingsplaner for miljø.

-Disse "førstegenerasjons-planene" gir et godt utgangspunkt for arbeidet med Lokal Agenda 21, sier Berntsen. - Vi vil nå kople anbefalingene fra det globale handlingsprogrammet Agenda 21 bedre opp til vårt lokale miljøvernarbeid, vitalisere det sektorovergripende arbeidet og bidra til en bred folkelig deltakelse i arbeidet.

Bredt innhold

Lokal Agenda 21 vil blant annet ta opp:

  • hvordan sikre en god livskvalitet for befolkningen
  • sikring av det biologiske mangfoldet
  • kulturminner og kulturmiljøer
  • friluftsliv
  • lokal luftforurensing og støy
  • hvordan man lokalt kan bidra til arbeidet med å redusere klimagass-utslipp
  • kollektivtransport
  • gang- og sykkelveier
  • god kvalitet og tilgjengelighet på vannressursene
  • energiforsyning (blant annet alternativer som fjernvarme, vannbåren varme, bioenergi og varmepumper)
  • handtering av avfall
  • sosiale- og kulturelle aktiviteter
  • hvordan kommunene kan sikre miljøvennlig drift av egen virksomhet

Satsing på større byer

Regjeringen legger opp til en særlig satsing i de større byene der utfordringene og behovet for innsats er størst. Som ledd i dette skal det utarbeides en handlingsplan for storbyutvikling der det skal foretas en systematisk gjennomgang av utfordringer og virkemidler. Handlingsplanen vil omfatte Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø.

-Brundtland-kommisjonen oppfordret til å tenke globalt og handle lokalt, sier Berntsen. -I arbeidet med Lokal Agenda 21 vil jeg oppfordre kommunene til å finne seg "vennskapskommuner" i utviklingsland. Det kan fungere som en brobygger mellom kontinenter, mennesker og kulturer, skape større mellommenneskelig forståelse og være et bidrag til å møte de store utfordringene vi står overfor. Vi har mye å lære, og vi kan samtidig dele våre kunnskaper og vår kompetanse med andre.

Samordning av tilskudd

Det vil bli lagt vekt på å sikre en bedre samordning av ulike tilskudd som gis til kommunene over Miljøverndepartementets budsjett. Dette gjelder blant annet tilskudd til prosjekter for miljøvennlige lokalsamfunn, vannmiljøtiltak, nærmiljøtiltak, utvikling av miljøbyer, friluftslivformål, vilt- og fiskeformål og kulturminnetiltak. Ved tildeling av tilskudd til de frivillige organisasjonene over Miljøverndepartementets budsjett vil det bli lagt økt vekt på organisasjonenes rolle i arbeidet med å følge opp Lokal Agenda 21. Videre vil det bli lagt vekt på at spillemidlene støtter opp om arbeidet med bedret helse og trivsel i befolkningen ved at det gis prioritet til anlegg for friluftsliv, så som turveier og turstier i nærmiljøet.


linkdoc022005-040003#docSt.meld.nr. 58 (1996-97) Om miljøpolitikk for en bærekraftig utvikling
http://odin.dep.no/repub/96-97/stmld/58/

Lagt inn 6 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen