Historisk arkiv

Miljøvernministeren vil ha en "grønn stat"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

6. juni 1997


Miljøvernministeren vil ha en "grønn stat"

Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen vil ha en "grønn stat". I stortingsmeldingen om miljøvernpolitikk for en bærekraftig utvikling foreslår Regjeringen en rekke tiltak som skal føre til dette. En "grønn stat" betyr at miljøhensyn fullt ut integreres i statens egen virksomhet. Målet er at alle deler av statlig sektor skal ta miljøhensyn i sin virksomhet. For å vinne erfaring med hvordan dette best kan gjøres, vil inntil ti statlige virksomheter inviteres til å delta i et prøveprosjekt.

-Offentlig sektor skal være en pådriver og gå foran i arbeidet for et bærekraftig samfunn, sier Berntsen. Dette stiller også krav til hvordan vi skikker vårt eget hus. En viktig utfordring framover er å integrere miljøhensyn i all offentlig virksomhet - knyttet til rollene som forbruker, produsent, byggherre og eiendomsforvalter.

Signaleffekt

En miljøtilpasset statlig innkjøpspolitikk vil stå sentralt i den "grønne stat". Statens samlede innkjøp beløper seg til omlag 70 milliarder kroner årlig. Økt vekt på miljøhensyn fører til at tilbudet endres betydelig i retning av mindre miljøbelastende varer og tjenester.

Satsingen på "grønn stat" vil med andre ord ha en betydelig signaleffekt. I kraft av å være en stor forbruker vil praksis i offentlig sektor ha en betydelig virkning på den samlede produksjon og forbruket i samfunnet.

En mer miljøeffektiv drift av offentlig sektor kan også bidra til at driftskostnadene reduseres. Dette oppnås blant annet gjennom økt levetid for produkter og utstyr, lavere energiforbruk, lavere forbruk av materialer, mer effektiv avfallshåndtering og økt bruk av effektive transport- og kommunikasjonsløsninger. I tillegg vil en slik utvikling ha andre positive samfunnsøkonomiske virkninger.

Prøveprosjekter

Det er behov for å få mer erfaring med hvordan integrering av miljøhensyn i statlig virksomhet kan skje. Regjeringen vil derfor sette i gang prøveprosjekter i inntil ti statlige virksomheter. Prosjektene skal blant annet ha som formål å:

  • kartlegge virksomhetenes miljøpåvirkning
  • at virksomhetene utarbeider handlingsplaner for miljøtilpasset drift
  • prøve ut ressurs- og miljøbesparende tiltak
  • forbedre verktøy og rutiner slik at omfattende statlige tiltak systematisk underlegges miljøvurderinger
  • øke den miljøfaglige kompetansen i virksomheten
  • virksomhetene utarbeider rutiner for resultatmåling og resultatoppfølging

I tillegg vil det bli gjennomført en egen utredning om mulighetene for og effektene av kjøp av mer miljøvennlige kjøretøyer til staten.


linkdoc022005-040003#docSt.meld.nr. 58 (1996-97) Om miljøpolitikk for en bærekraftig utvikling
http://odin.dep.no/repub/96-97/stmld/58/

Lagt inn 6 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen