Historisk arkiv

Nødvendig med ytterligere reduksjoner i nitrogentilførslene på østsiden av Ytre Oslofjord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

23. april 1997

Nødvendig med ytterligere reduksjoner i nitrogentilførslene på østsiden av Ytre Oslofjord

Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen har besluttet at nitrogentilførslene til Hvaler/Singlefjordområdet både fra kommunalt avløp og landbruk må reduseres ytterligere. Miljøvernministeren mener det er hensiktsmessig med en gradvis gjennomføring, slik at berørte kommuner bl.a. kan få gjennomført prioriterte tiltak på ledningsnettet. "Jeg vil videre forbedre ordningen med statlig investeringstilskudd til avløpstiltak slik at nitrogenrenseanlegg med samlede kostnader til avløpstiltak over landsgjennomsnittet får økt sin tilskuddsandel fra 50 til 70 prosent", sier han.

Gardermoen sentralrenseanlegg og RA-2 ved Lillestrøm har allerede fått tilsagn om investeringstilskudd og er i gang med byggearbeidene. Disse to store anleggene utgjør sammen med det ferdige Lillehammer renseanlegg, og de tre anleggene i indre Oslofjord, første etappe i utbyggingen av nitrogenfjerningsanlegg. Tiltakene i indre Oslofjord har ikke vært til vurdering nå, og gjennomføringen her fortsetter som forutsatt. Pålegg om bygging og krav om ferdigstilling av de resterende store anleggene med avrenning til Hvaler/Singlefjorden vil bli trukket noe ut i tid til nærmere 2005, og utgjøre andre etappe. Nitrogenrenseanleggene på vestsiden av ytre Oslofjord er som tidligere varslet utsatt inntil videre.

Beslutningen er truffet på bakgrunn av råd fra en ekspertgruppe og Statens forurensningstilsyn som slår fast at det har skjedd en negativ utvikling i ytre Oslofjord, og at dette skyldes både norske utslipp og langtransporterte tilførsler. Hvaler/Singlefjord-området er spesielt utsatt med de største forekomstene av planktonalger og stor tilførsel av næringssalter.

"Med denne forbedringen i tilskuddsordningen blir kostnadene for kommunene vesentlig dempet", sier Thorbjørn Berntsen. Han forutsetter at kommunene benytter utsettelsesperioden til å gjennomføre viktige tiltak på ledningsnettet, som de selv har prioritert foran ytterligere rensetiltak. "Det vil bli satset sterkere på landbrukstiltak i samme område, og dette vil bli tatt opp i de forestående forhandlingene om ny jordbruksavtale", fortsetter Berntsen.

Utviklingen framover skal følges nøye. Dersom situasjonen i ytre Oslofjord viser seg å utvikle seg raskere i en mer negativ retning, vil det være aktuelt å fremskynde tiltaksgjennomføringen i hele eller deler av regionen. "Det kan selvsagt heller ikke på noen måte utelukkes at mer omfattende rensing kan bli aktuelt i en senere runde", sier Berntsen, og legger til at de enkelte klagesakene nå vil bli avgjort fortløpende.

Kontaktperson: Rådgiver Dag Petter Sødal, tlf.: 22 24 58 56

Lagt inn 24 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen