Historisk arkiv

Ny forskrift om tiltak for å motvirke fare for forurensning fra nedgravde oljetanker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

25. februar 1997

Ny forskrift om tiltak for å motvirke fare for forurensning fra nedgravde oljetanker

Miljøverndepartementet har fastsatt ny forskrift om tiltak for å motvirke forurensning fra nedgravde oljetanker. "Dette er et viktig tiltak for å redusere lekkasjer fra nedgravde oljetanker. En økning i bruk av olje til oppvarming her til lands har ført til at gamle oljetanker er blitt tatt i bruk på ny, og et stigende antall oljelekkasjer har vært resultatet.", sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

Det store antallet nedgravde oljetanker utgjør i dag en betydelig fare for lokal oljeforurensning. Totalt finnes det omlag 300 000 nedgravde oljetanker i Norge. Beregninger Statens forurensningstilsyn har fått utført viser at det årlig kan forventes ca. 2000 lekkasjer fra slike tanker her i landet. Skadepotensialet er størst for lekkasjer som går til grunnvann, vassdrag og sjøområder, men også andre områder, som tettbygde strøk, verdifulle natur- kultur og friluftsområder, kan bli sterkt berørt av slike utslipp.

Forskriften, som trer i kraft 14. april i år, tar sikte på å forebygge lekkasje fra nedgravde oljetanker gjennom periodiske kontroller. Tanker som er spesielt beskyttet mot gjennomrusting "premieres" med lengre intervall mellom kontrollene og lengre tid til førstegangskontroll.

Eier eller bruker av oljetanken har ansvar for at kontrollplikten etter forskriften overholdes. Kommunene er tillagt tilsynsmyndighet etter forskriften, og er dessuten ansvarlige for at kontrollpersonene er tilstrekkelig kvalifisert.

Forskriften er i utgangspunktet gjort gjeldende for oljetanker med volum over 3200 liter, noe som betyr at de fleste vanlige villatanker faller utenom. Kommunene kan imidlertid gjøre forskriften gjeldende også for mindre tanker, dersom de finner at dette er nødvendig for å beskytte spesielt sårbare områder.


Kontaktperson:Avdelingsdirektør Per W. Schive, tlf. 22 24 58 14


Lagt inn 26 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen