Historisk arkiv

Opprettelse av Eldøya - Sletter landskapsvernområde i Rygge og Råde kommuner i Østfold fylke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

22. august 1997

Opprettelse av Eldøya - Sletter landskapsvernområde i Rygge og Råde kommuner i Østfold fylke

Regjeringen har i statsråd i dag vedtatt vern av Eldøya-Sletter landskapsvernområde i Rygge og Råde kommuner i Østfold fylke. Verneområdet omfatter ca 12 850 daa, hvorav ca 11 044 daa er sjøareal. Innenfor området ligger Søndre Sletter naturreservat, Vesle Sletter naturreservat og Eldøya naturreservat. De eksisterende verneområdene har et totalt areal på ca 555 daa.

Formålet med vernet er å bevare et sjeldent natur- og kulturlandskap med store berggrunnsgeologiske, kvartærgeologiske, botaniske, zoologiske og kulturhistoriske verdier.

Fylkesmannen i Østfold sendte verneforslaget på lokal høring 27. juni 1990 og Direktoratet for naturforvaltning sendte verneforslaget på sentral høring 18. april 1991.

Verneforskriften er blitt noe justert for å imøtekomme andre interesser som er framkommet under høringen.

Forskriften innebærer i grove trekk forbud mot tiltak som kan endre landskapets karakter, og fredning av en rekke vegetasjonstyper og plantearter. Viltlovens bestemmelser gjelder for jakt som utøves i verneområdet.

Forvaltningsmyndigheten kan utarbeide forvaltningsplaner med nærmere retningslinjer for utføring av skjøtselstiltak i områdene.

Fylkesmannen er tillagt forvaltningsansvaret for verneområdet.


Miljøvernavdelingen i Østfold kan gi nærmere opplysninger om verneområdet:

Tlf: 69 24 70 00

Lagt inn 26 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen