Historisk arkiv

Planene om campingplass ved det vernede Ims-Lutsi vassdraget i Sandnes blir ikke godkjent

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

16. juli 1997

Planene om campingplass ved det vernede Ims-Lutsi vassdraget i Sandnes blir ikke godkjent

Miljøverndepartementet har imøtekommet fylkesmannen i Rogalands innsigelser mot etablering av campingplass på et eide mellom de to vatna Horvetjørn og Eigeligvatneti Sandnes kommune. Sandnes kommune får dermed ikke gjennomført den del av kommunens reguleringsplan for campingplass, leirplass og friluftsområde på Hovre som gjelder camping. Fylkesmannens innsigelse var begrunnet i at de to vatna begge tilhører det verna Ims-Lutsi-vassdraget og ut fra hensynet til viltinteressene i området.

Bakgrunnen for at det ble utarbeidet reguleringsplan for campingplass, leirsted og friluftsområde på Horve var Ryfylke og Jæren Indremisjonselskaps ønske om å etablere campingplass i området. I forbindelse med høringen av planen reiste Fylkesmannens miljøvernavdeling innsigelse mot den delen som omfattet campingplass. Innsigelsen var begrunnet med at en campingplass i dette området ville være i motstrid med både nasjonale, regionale og lokale interesser og retningslinjer, slik de er nedfelt i rikspolitiske retningslinjer for verna vassdrag, i Rogalands fylkesdelplan for friluftsliv og naturvern og i miljøplanen for Sandnes. I miljøplanen for Sandnes er området avmerket som klasse 3 (strengeste kategori) i henhold til rikspolitiske retningslinjer for verna vassdrag. Det innebærer at alle former for omdisponering av areal i vassdragsbeltet bør unngås.

I tillegg må det legges vekt på at området er karakterisert som spesialområde for vilt, på grunn av det store artsmangfoldet. Horvetjørn er beite- og hekkeområde for flere arter våtmarks- og spurvefugl, og er også et viktig overvintringsområde for andefugl. Området rundt Horvetjørn er dessuten jaktområde for Hubro, som er oppført på Direktoratet for naturforvaltnings oversikt over truede arter i Norge (den såkalte røde listen). I tillegg er dette beite- og yngleområde for mår.

Etter Miljøverndepartementets vurdering foreligger det i dette tilfellet ikke gode nok grunner til å sette til side hensynene til nasjonale og regionale retningslinjer. Departementets vedtak innebærer at regulering til friluftsområde og leirsted godkjennes, mens det altså ikke blir aktuelt å bygge campingplass i området.

Lagt inn 16 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen