Historisk arkiv

Regjeringa innbyr til samarbeid om et mer bærekraftig produksjons- og forbruksmønster

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

13. oktober 1997

Regjeringa innbyr til samarbeid om et mer bærekraftig produksjons- og forbruksmønster

Regjeringen innbyr de viktigste organisasjonene i arbeids- og næringslivet til å samarbeide med myndighetene om utviklingen av et mer bærekraftig produksjons- og forbruksmønster. Gjennom en bred mobilisering legges det opp til å styrke den produktorienterte miljøverninnsatsen. Det er i budsjettforlaget for 1998 opprettet en tilskuddspost for å stimulere til utvikling og bruk av mer miljøeffektive produkter og bygg, og arbeidet med å tilrettelegge for informasjon om produktets virkning på helse og miljø får høyere prioritet, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

For å få til en vridning av produksjons- og forbruksmønsteret i bærekraftig retning må det utvikles mer miljøeffektive produkter. Miljøbelastningen av produktene må bli mindre pr enhet. Miljøproblemene oppstår i alle faser av produktets livsløp fra design, valg av råvarer, uttak av råvarer, produksjon, transport, bruk og håndtering som avfall. Derfor er det nødvendig å styrke innsatsen gjennom en tilnærming av miljøproblemene gjennom produktets hele livsløp.

- For at miljøeffektivitet på en tilsvarende måte som produktivitet og kvalitet skal bli en grunnleggende faktor i produksjon og forbruk av produkter, er det nødvendig med en bred mobilisering av de viktigste organisasjonene i arbeids- og næringslivet i samarbeid med myndighetene. Et slikt samarbeid er helt nødvendig om vi skal makte å utvikle økt miljøeffektivitet i norsk produksjon og forbruk, sier Berntsen.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen